Antena Meniu Search
x

Video Berea românească face bine la PIB. Câți bani aduce anual la buget băutura preferată a românilor

Trăiască berea! Blondă sau neagră, berea românească face bine la PIB. Industria generează peste un miliard de euro anual. Cu toate acestea, producătorii se tem că s-ar putea diminua consumul: scumpirea energiei a crescut preţul la bere cu cel puţin 8% în ultimul an. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.12.2022, 20:24

Vezi și

România este pe locul 7 în Uniunea Europeană la consumul de bere. Stăm bine şi la producţia şi exporturile de materie primă, doar capitolul procesare nu e la fel de efervescent. Conform unei statistici europene, băutura acidulată contribuie la bugetul de stat cu peste un miliard de euro pe an. 

Jiulia Leferman, Asociatia Berarii României: Industria berii este intr-adevăr un motor economic important pentru economia României.

Matei are o mică fabrică de bere artizanală în Bucureşti. De trei ani vinde băutura alcoolizată, iar ultima perioadă a fost una dificilă pentru mica lui afacere.

Matei Lucescu, proprietar fabrică de bere: A fost o problemă cu materia primă. A fost greu de găsit, dar şi preţurile au crescut foarte mult pe toate categoriile de materii prime. Ne aşteptăm şi la o încetinire a consumului. 

Pe acelaşi subiect

Sunt în jur de 90 de producători locali de bere, iar patru dintre ei asigură aproximativ 90% din producţia internă. 

Adina, Institutul de Bere: Acest an a avut şi el greutăţile lui din punct de vedere fiscal, atunci consumul a avut o uşoară scădere, dar sperăm ca acum în perioada sărbătorilor, oamenii să se bucure de această băutură.

Costurile de producţie au crescut cu aproape 60%, iar asta a dus inclusiv la o scumpirea a băuturii cu cel puţin opt procente. Preţul berii nu poate creşte necontrolat. El este direct legat de puterea de cumpărare a consumatorilor.

Ţara noastră produce anual circa 17 milioane de hectolitri de bere. Produsul Intern Brut al României este de 280 de miliarde de euro, iar un procent de 0,3 provine din industria de bere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Berea românească face bine la PIB. Câți bani aduce anual la buget băutura preferată a românilor