Antena Meniu Search
x

Video Vești rele pentru milioane de români: Se scumpește berea. Cea mai mare creștere de preț, la berea la draft

Ieşirile în oraş cu prietenii ne vor costa mai mult. De la 1 ianuarie, acciza la băuturile spirtoase a crescut cu 6 procente. Şi berea va fi mai scumpă, după ce TVA-ul a urcat de la 5 la 19%. Iar dacă speraţi că vă veţi distra cu băuturi fără alcool pentru a ieşi mai ieftin, luaţi-vă gândul. Şi TVA-ul pentru băuturile cu zahăr s-a majorat.

Alin Stan
de Alin Stan

la 15.01.2023, 20:33

Vezi și

Pentru Marian, micile plăceri ale vieţii, cum ar fi ieşitul în oraş cu prietenii, nu vor mai fi la fel de accesibile. Acum plăteşte 42 de lei pentru cocktailul preferat, dar scumpirile anunţate încep deja să-i dea ameţeli. 

Marian, client: Prefer şi un whisky, de exemplu, ceva mai tare. Vara, când e cald, o bere la draft. Nu venim în fiecare zi, venim ocazional. 

Un cocktail cu tărie va costa mai mult, după ce acciza la alcoolul pur a fost majorată cu 6%

Un român consumă anual 11 litri de alcool pur, ceea ce ne clasează între primele zece ţări la nivel european.

Pe acelaşi subiect

Marius Luican, specialist în cercetare de piaţă: O taxă de 6%, aplicată pe tăria alcoolică, are nivele de răsfrângere extrem de diferite, pornind de la băuturile spirtoase, cei 6% dintr-o sticlă de vodkă vor însemna destul de mult. Există sticle de vodkă care costă 20 de lei şi există sticle care costă 100 de lei. 

Peter, administrator bar: Ne afectează orice creştere de taxe şi de costuri. Anul trecut, această băutură costa 38 de lei, iar din cauza tuturor mărimi şi majorări, putem calcula aceşti 42 de lei. Dacă o luăm procentual, 6%, probabil că acolo va fi o modificare. Un leu, maxim 2 lei pe fiecare băutură. 

Scumpirile vor agita şi piaţa berii

Cea mai mare creştere de preţ o vom vedea la berea la draft, acolo unde TVA-ul a crescut. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: La berea la draft avem o creştere de la 5 la 19%. Berea la draft nu prea o consumi acasă şi la restaurant era 5 TVA-ul. Berea în mod cert va fi mai scumpă. La o halbă de 10 lei, dacă punem o crestere de 14%, ar trebui să fie 11,40, dar probabil va fi 12. Oricum producătorul poate pune mai mult. 

Iar dacă ne gândim că la ieşirile în oraş nu vom consuma băuturi alcoolice pentru a face economie, de fapt nu avem alternativă: şi TVA-ul la băuturile cu zahăr s-a majorat. Românii sunt printre fruntaşii Uniunii Europene la consumul de băuturi alcoolice, înregistrându-se, faţă de anul trecut, o creştere de până la 40%. Băutura preferată, de departe, este berea. În Europa, suntem pe locul 7 la consumul de bere, anual fiind produşi circa 1,7 miliarde de litri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Vești rele pentru milioane de români: Se scumpește berea. Cea mai mare creștere de preț, la berea la draft