Antena Meniu Search
x

Video Surse: Pensiile nu vor fi mărite cu 40% în 2024, cum anunţa Guvernul. Care ar fi procentul real

Liberalii şi social-democraţii se ameninţă cu ieşirea de la guvernare, după scandalul majorării pensiilor. În dispută s-ar fi implicat şi preşedintele Iohannis, care ar fi cerut celor două tabere să oprească atacurile. Surse Observator de la vârful Coaliţiei susţin că veniturile vârstnicilor vor creşte în medie cu 23%, nu cu 40%, aşa cum se anunţase iniţial. În acest moment, Guvernul mai caută 10 miliarde de lei pentru majorarea din septembrie anul viitor. 

Marius Gîrlaşiu
de Marius Gîrlaşiu

la 17.11.2023, 20:18

Vezi și

Declaraţiile conform cărora pensiile vor creşte cu 40% în medie de anul viitor nu sunt realiste, susţin surse Observator. Asta chiar dacă Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au dat asigurări că Guvernul a găsit sursă de finanțare. Veniturile vârstnicilor vor creşte cu 13,8% de la 1 ianuarie.

Din luna septembrie 2024, majorarea pensiilor ar putea să fie de numai 10%

Comisia Europeană a anunțat că România va încheia anul cu un deficit bugetar de 6,3% din PIB - o diferentă uriasă între cheltuielile și veniturile statului. În acest context, majorarea pensiilor ar putea fi realizată doar prin noi taxe și impozite pentru mediul privat. Premierul spune că acest lucru nu se va întâmpla. 

Marcel Ciolacu: Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Vreau să își plătească taxele cei care nu plăteau până acum. Cei care efectiv fură din sănătatea, educația și pensiile românilor.

Pe acelaşi subiect

Guvernul a calculat că are nevoie de 25 de miliarde de lei - adică 5 miliarde de euro - pentru a majoră veniturile pensionarilor în anul electoral 2024. Sursele Observator spun că în acest moment, Executivul are asigurate doar 15 miliarde de lei. Liderii Coaliției speră să  adune diferenţa din combaterea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF.

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Este o asumare a noastră a tuturor legat de faptul că nu vom crește taxele și impozitele. Eu cred că dacă repetăm greșeala și anul viitor, atunci ceva nu funcționează.

Unii liberali au propus chiar ieşirea de la guvernare

Subiectul a generat un scandal fără precedent între PSD şi PNL. Au fost declaraţii extrem de dure, în urmă cărora unii liberali au propus chiar ieşirea de la guvernare.  

Marius Gîrlaşiu, reporter Observator: Rareș Bogdan susține că liberalii au purtat discuțîi confidențiale cu președintele KIaus Iohannis. Liberalii s-ar fi plâns la Palatul Cotroceni de faptul că social-democrații nu sunt un partener loial, iar relația cu PSD a devenit una insuportabilă în Coaliție.

Nicolae Ciucă, preşedinte PNL: Președintele a asigurat realizarea acestei Coaliții pentru a putea să guvernăm țara. Nu ne putem permite - nici PNL, nici PSD - să producem un dezechilibru politic în acest moment.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat chiar că va demisiona din funcție, iar PSD va forţa alegeri anticipate dacă PNL va rupe Coaliția și va ieşi de la guvernare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Surse: Pensiile nu vor fi mărite cu 40% în 2024, cum anunţa Guvernul. Care ar fi procentul real