Video SURSE: TVA de 21% şi creşterea cotei unice, măsurile discutate pentru a salva bugetul pe 2025
Primele tensiuni în noua alianţă a partidelor pro-europene. USR nu s-a prezentat la negocierile pentru noul guvern. Liderii partidului pun condiţii pentru intrarea la guvernare. Acuză actualul Cabinet că ascunde dezastrul din bugetul naţional şi că pregăteşte majorarea taxelor ca să facă rost de bani pentru pensii şi salarii.
Scenariul intens negat de guvernul Ciolacu a fost astăzi pe masa negocierilor din coaliţie, susţine USR. "Mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică", declara Marcel Ciolacu.
Într-un an cu două creșteri de pensii, majorări de salarii pentru bugetari și miliarde de lei date primarilor, diferenţa dintre încasări şi cheltuieli se va apropia de 9%, aproape dublu faţă de ţinta asumată. Iar datoria publică se apropie de 55% din Produsul Intern Brut.
"S-a vorbit obsesiv despre reforme fiscale care ar trebui făcute anul viitor. Ce înseamnă reforme fiscale? Reforme fiscale înseamna creşteri de taxe sau scăderi de cheltuieli? Au prezentat posibile scenarii despre creşteri de taxe, ceea ce noi considerăm că este inacceptabil", spune Cristian Ghinea, lider USR.
PSD nici nu confirmă, nici nu infirmă declaraţiile USR. "Nu cred că aţi auzit, nici de la PSD, nici de la PNL, nici de la UDMR o discuţie care să fie în disonanţă cu această idee comună, dacă cei de la USR în fiecare zi au nevoie de altceva, este strict problema domniilor lor, dar nu cred că este un semn de seriozitate şi de asumare foarte clară a ceea ce îşi doresc", spune Daniel Suciu, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor.
- Cum va penaliza ANAF datornicii. Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
- Isărescu le transmite românilor să strângă cureaua: Durerea e mai mică cu o dietă sănătoasă. Reacţia...
- Guvernul a trimis Comisiei Europene un plan de taxe care contrazice promisiunile făcute de Marcel Ciolacu
- Românii au plătit în 2024 cu 15% mai mult pentru cumpărăturile online. Interesul pentru plata în rate a crescut...
- Bitcoin a depășit 106.000 dolari. Cum explică experţii creşterea fulminantă a criptomonedei: "Teama de a pierde...
Pensiile se măresc cu 12%, dar lipsesc 19 miliarde lei
Potrivit unor surse politice, creşterea Taxei pe Valoare Adăugată la 21% ar aduce cel mai rapid bani în buget, chiar dacă ar provoca scumpiri. Şi creşterea impozitului pe venit a fost luată în discuţie. În faţa presei, negociatorii au vorbit, însă, doar despre deduceri pentru românii cu venituri mici.
"Oamenii ăștia au arată că nu sunt în stare decât să crească impozite/noi nu putem plăti cât pot ei risipi. Creșterea impozitului pe venit adică cota unică de la 10 la 16 înseamnă cu 6 la sută mai puțini bani în buzunarele noastre, adică mai puțini bani pentru cheltuielile familiei, mai puțini bani economisiri", potrivit analistului Gabriel Biriş.
Iar ce este mai greu abia acum urmează. Pensiile se măresc cu peste 12% de la 1 ianuarie, dar din buget lipsesc 19 miliarde de lei la acest capitol. În lipsa fondurilor, singură soluţie este îngheţarea pensiilor şi salariilor. "Trebuiau înghețate de când am trecut de 50, dar nu a făcut-o nimeni pentru că legea a devenit opțională, la fel cum pentru ministrul Boloș, Constituția a devenit opțională", explică Gabriel Biriş, analist fiscal.
Vizaţi de tăieri sunt şi un milion de români care lucrează în IT, agricultură şi industria alimentară. Toţi ar putea avea venituri mai mici. Statul va elimina facilităţile fiscale pe care le au salariaţii din aceste domenii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰