Antena Meniu Search
x

Video Sute de hoteluri ar putea da faliment în lanț, fără un ajutor de la stat

Hotelurilor din oraşe au rămas în întuneric după ce turiştii nu le mai trec pragul. Sunt deja sute de unităţi care au anunţat că îşi închid activitatea până în mai. Unele au făcut deja asta, în timp ce altele aşteaptă să treacă Revelionul. Fără ajutor de la stat, reprezentanţii industriei se tem că vor da faliment în lanţ.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 30.12.2020, 00:16

Vezi și
  • Specialiștii estimează că industria hotelieră a înregistrat pierderi de peste un miliard de euro, în perioada pandemiei

Pandemia a băgat în comă financiară mai mult de o treime din industria ospitalităţii. Şi lucrurile nu se opresc aici. În Bucureşti, spre exemplu, în 2019, 6 din 10 turişti erau străini. În lipsa lor sute de cameriste şi recepţioneri au rămas fără slujbă. Acum, hotelurile închid pe rând.

Cele mai multe hoteluri care şi-au oprit activitatea nu sunt în staţiuni, ci în oraşe, ba chiar în oraşe mari. Asta pentru că o pondere importantă a clienţilor este reprezentată de turiştii străini, care anul acesta au fost cu 70% mai puţini faţă de anul trecut.

Călin Ile, lider Federaţia Industriei Hoteliere: Astăzi, condiţiile nu ne permit o activitate profitabilă şi nimeni nu vrea să piardă bani, aşa că îşi îngheaţă afacerea, în speranţa că din mai încolo vor putea redeschide. 36% dintre hotelieri nu rezistă să îşi ducă afacerea până în luna Martie dacă nu intervine un ajutor de stat.

Dacă momentan încă mai sunt hoteluri deschise, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, după Revelion se anunţă marele val de închideri.

Ciprian Enea, consultant în turism: Din păcate, celelalte săptămâni din luna decembrie au fost cu un grad de rezervare foarte scăzut, cuprins între 0 şi 10%, în funcţie de destinaţie şi de hotel. Hotelierii se aşteaptau ca de Crăciun să avem un număr mai mare de rezervări, dar de Crăciun au fost foarte scăzute.

Marius Berca, manger agenţie de turism: Ne-au informat că vor redeschide mai târziu, după ce se vor ridica aceste restricţii. Înţeleg că sunt hoteluri care au anunţat că vor închide activitatea definitiv.

Doar hotelurile de pe litoral şi-au acoperit pierderile în sezonul estival, iar acum cele din staţiunile montane pot supravieţui cu ce câştigă în perioada sărbătorilor de iarnă.

Din cauza pandemiei, spun specialiştii, industria hotelieră a înregistrat pierderi de peste un miliard de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Sute de hoteluri ar putea da faliment în lanț, fără un ajutor de la stat