Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici

Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici. Banca Centrală Europeană a decis astăzi scăderea dobânzii de referinţă, a patra oară în acest an, de la 3.25 la sută la 3 la sută. Asta se traduce printr-un Euribor mai mic - adică indicele în funcţie de care se stabilesc dobânzile. La un credit de 700.000 de euro, luat pe 30 de ani, reducerea va fi de puţin peste 10 euro.

de Redactia Observator

la 12.12.2024 , 21:19

Începând cu data de 18 decembrie, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3%, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,15% şi, respectiv, 3,40%, a decis joi Consiliul guvernatorilor BCE.

De asemenea, oficialii BCE au indicat că sunt posibili noi reduceri, renunţând în comunicat la expresia "menţinem dobânzile la un nivel suficient de restrictiv", un jargon economic pentru un nivel al dobânzii care afectează creşterea economiei.

"Condiţiile financiare se atenuează, după ce recentele reduceri graduale ale dobânzilor au făcut noile împrumuturi mai puţin scumpe pentru firme şi gospodării. Dar continuă înăsprirea condiţiilor financiare, deoarece politica monetară rămâne restrictivă şi precedentele majorări de dobânzi încă au efect asupra creditării", se arată în comunicatul dat publicităţii la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor instituţiei de la Frankfurt.

Vezi și

În general, economiştii apreciază că o politică monetară restrictivă are un efect neutru, nici nu alimentează şi nici nu afectează creşterea, la un nivel între 2% şi 2,5%.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, BCE a confirmat că luna aceasta nu va mai cumpăra bonduri în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP).

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2,3% în luna noiembrie 2024, de la un nivel de 2% în octombrie. Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează începând din luna septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Analiştii estimează că cea de-a patra reducere a costului creditului decisă de BCE începând din luna iunie a acestui an va amplifica tendinţa de relaxare a politicii monetare, după o perioadă de înăsprire în contextul inflaţiei ridicate, care a fost provocată de războiul din Ucraina şi relansarea post-Covid.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Ultimele studii arată că 50% dintre angajaţi vor trebui să-şi găsească alt job din pricina AI până în 2030. Credeţi că e posibil?
Observator » Ştiri economice » Sute de mii de români cu credite în euro vor plăti rate mai mici