Țările străine, destinația preferată a românilor pentru locurile de muncă
Mirajul unui loc de muncă bine plătit în străinătate continuă să îi atragă pe mulți dintre români, deși lucrurile s-au mai schimbat între timp în țară. Am ajuns să ducem lipsă de constructori, ingineri sau meseriaşi care au preferat să renunțe la joburile lor din România pentru a munci în alte țări unde sunt mai bine plătiți și, poate, mai apreciați.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Datele Institutului Național de Statistică (INS – n.r.) arată că în 2021 populația României s-a aflat din nou în scădere, cu 142,6 de mii de persoane, emigrația fiind una dintre principalele cauze ale acestui fenomen. Nu se știe cu exactitate câți români muncesc în străinătate în acest moment, însă numărul lor rămâne ridicat, dacă ne uităm pe piața locuri de muncă în Germania, spre exemplu.
Cei care decid să plece la muncă în străinătate aplică preponderent pentru joburile din Germania, Olanda, Franța, Ungaria și Belgia. Marea Britanie, situată în trecut în top 5 destinații preferate de români în vederea unui loc de muncă, a căzut câteva poziții în clasament după Brexit.
O statistică recentă a unei platforme de locuri de muncă arată că cei mai interesați de un job în străinătate sunt tinerii cu vârste între 18 și 35 de ani, iar domeniile spre care se orientează sunt cele pentru care nu au nevoie neapărat de pregătire profesională: construcții, transport, producție, retail și industria alimentară. Lor li se adaugă și muncitorii sezonieri din agricultură.
În acest moment, pe platforma jobZZ.ro sunt peste 160 de anunțuri active pentru un loc de muncă în Germania, iar salariile pleacă de la 1.500 de euro și ajung până la 3.500 de euro. Oferta de locuri de muncă este variată și cuprinde joburi pentru șoferi de TIR, dulgheri, instalatori, muncitori în fabrică și asistenți pentru îngrijire bătrâni.
Pe de altă parte, în România se constată o creştere a ofertei pe piața locurilor de muncă, în comparație cu anul trecut. Joburile de inginer, şofer, contabil şi economist au fost cele mai dorite în acest an. Chiar și așa, multe domenii sunt clar afectate de lipsa forţei de muncă şi, potrivit unor cifre din bilanţurile contabile depuse anul acesta de companii, "lipsesc" 100.000 de oameni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰