Taxa pe activele băncilor, criticată dur: "Dialogul a lipsit cu desăvârșire, totul a fost o mare surpriză"
La o lună de când guvernul a anunţat taxa pe activele bancare, dacă băncile vor opera cu un ROBOR mai mare de 2%, mai multe companii au avut pierderi uriaşe pe bursă, iar euro a atins mai multe recorduri istorice şi se apropie de 4 lei şi 70 de bani.
La o lună de când guvernul a anunţat taxa pe activele bancare, dacă băncile vor opera cu un ROBOR mai mare de 2%, mai multe companii au avut pierderi uriaşe pe bursă, iar euro a atins mai multe recorduri istorice şi se apropie de 4 lei şi 70 de bani. Singura bancă privată românească are şi prima reacţie oficială. Oficialii băncii atrag atenţia că a fost o lipsă de dialog cu mediul bancar şi că vor fi efecte pentru cei care vor să îşi ia un credit în 2019.
La finalul anului 2018, guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a introdus, în premieră, taxa pe activele bancare, în funcţie de cât de mare va fi ROBOR, indicele după care se calculează dobânzile pentru creditele în lei. Măsura este criticată de singura bancă privată românească.
IMM, afectate de noua taxă
Pe de altă parte, ministrul de Finanţe a declarat, de mai multe ori, că scopul guvernului nu este taxarea suplimentară a băncilor, ci scăderea ROBOR pentru ca românii care au împrumuturi în lei să plătească rate mai mici.
În momentul de faţă nu se ştie clar dacă procentele se aplică trimestrial sau anual. La nivelul ROBOR din trimestrul trei din 2018, taxa este de 0,3% din activele băncilor. Taxa este aplicată de la 1 ianuarie. Reacţia instituţiilor bancare vine în contextul iniţierii unui posibil dialog pentru a găsi o formulă mai acceptabilă a aplicării taxei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰