Antena Meniu Search
x

Video Taxaţi cu sute de lei în plus, chiar şi fără să producă accidente. Preţurile RCA ar putea fi plafonate la nivelul din august, însă asiguratorii se revoltă

Poliţele RCA ar putea fi plafonate la nivelul actualelor tarife de referinţă. Surse guvernamentale spun însă că s-ar dori revenirea la preţurile din vara anului trecut, mai mici, în medie, cu 16% faţă de cele actuale. Pentru şoferi, ar fi o reducere semnificativă. Experţii din piaţa de asigurări spun, însă, că soluţia e doar una de moment.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.03.2023, 19:46

Vezi și

De la cel mai mare faliment din istoria asigurărilor, preţurile RCA au tot crescut. În funcţie de istoricul şoferului şi de categoria de risc a acestuia, costul poliţei obligatorii s-a dublat în unele cazuri. "1.200. (n.r. Un preţ mai mare) cu 400 de lei", spune un şofer. "Am plătit RCA-ul la începutul anului. A fost 1.500, pentru un motor de 1.6. Destul de mult. Faţă de anul trecut, cu 250 de lei mai mult", mărturiseşte un altul. 

Cât vom plăti după plafonarea RCA

"Cel care a cumpărat RCA a descoperit că, deşi nu a avut daune, a avut un RCA mai scump. Preţurile vor continua să crească, atâta vreme cât vor creşte tarifele la utilităţi, cât vom avea inflaţie, cât vom avea un război la graniţe", a declarat Sergiu Costache, preşedinte ApPA. 

Aşa că autorităţile vor plafonare pe piaţa RCA. "În scopul protecţiei consumatorilor, ASF are în calcul această posibilă soluţie de plafonare a tarifelor. Mă refer la preţurile care se practică în piaţă, care sunt în analiza acestei propuneri de plafonare a lor", susţine Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF.

Pe acelaşi subiect

O variantă ar fi ca plafonarea să se facă la actualele tarife de referinţă RCA. Surse guvernamentale spun că ar putea fi luate în calcul tarifele din august 2022. Tarife, în medie, cu 16% mai mici faţă de cele actuale. Pentru şoferi, ar însemna o reducere care ar începe de la 180 de lei şi ar putea depăşi 200 de lei pentru toate categoriile. 

"Ar fi o idee extraordinară. Numai să se şi întâmple", crede un şofer. "Eu cred că ar fi nevoie de mai multă concurenţă, decât de plafonare. Nefiind concurenţă, e normal ca preţurile să crească", este de părere un bărbat. 

Asiguratorii se revoltă

Experţii din asigurări cred că noua soluţie ar aduce mai multe efecte negative decât beneficii. "E ca şi cum cineva este obligat să nu aibă suficiente fonduri, dar este obligat, în acelaşi timp, să plătească. Un asigurător poate să nu aibă suficientă lichiditate să poată să plătească despăgubirile", explică Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

"Ca efect asupra clientului -  va avea un tarif relativ previzibil. Asupra companiilor de asigurări, acestea vor avea, cel mai probabil, pierderi materiale", spune Sergiu Costache, preşedinte ApPA. 

Tarifele RCA au mai fost plafonate în 2016

"Ideea plafonării tarifelor RCA nu este una nouă. S-a mai întâmplat asta în anul 2016, pe vremea guvernului Cioloş. Atunci, tarifele au fost calculate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Măsura a fost în vigoare doar 6 luni. Şi asta din cauză că Uniunea Europeană nu a fost de acord cu această plafonare. Acum, dacă am plafona preţurile, este foarte posibil să se întâmple exact acelaşi scenariu", aminteşte Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Adică să nu putem rămâne cu plafonarea pentru o perioadă mai mare de 6 luni, ca să nu fim sancţionaţi de Uniunea Europeană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Taxaţi cu sute de lei în plus, chiar şi fără să producă accidente. Preţurile RCA ar putea fi plafonate la nivelul din august, însă asiguratorii se revoltă