Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tendință neașteptată în economie. De ce s-au împrumutat românii la nivel record, în plină pandemie: "E un semn interesant pe care îl da populația"

În al doilea an de pandemie, drumul spre bancă a devenit tot mai bătătorit. Anul trecut, românii au luat împrumuturi la un nivel record, cel mai mare de la criza de acum 15 ani. Fie au rămas fără locuri de muncă şi au avut nevoie de bani să treacă de la o zi la alta, fie au considerat că e un moment bun să cumpere case, maşini si electrocasnice. Pe datorie.

de Mădălina Chiţac

la 04.02.2022 , 20:02

Ne împrumutăm tot mai mult şi tot mai des, spun datele oficiale de la Banca Naţională a României.

Mădălina Chițac, reporter Observator: A fost anul împrumuturilor. În doar 12 luni, românii au luat credite în valoare de 48 de miliarde de lei. Vorbim despre un record absolut al ultimilor 15 ani. Față de anul 2020, în 2021 s au luat cu 41% mai multe împrumuturi. Preferate au fost cele pentru consum, dar și cele ipotecare.

Motivele pentru care românii se împrumută sunt multe

Vezi și

Dragoş Nichifor, broker de credite: Jumătate din clienți s-au împrumutat pentru a și construi sau achiziționa o locuința, iar cealaltă jumătate de finanțare a venit pe diverse nevoi. Pentru achiziții auto, pentru mobilier, electrocasnice. Electrocasnicele chiar au o valoare foarte însemnată în procentul total. Și rareori pentru necesități de baza sau situații medicale.

Pe acelaşi subiect

Unii specialişti văd în asta o revenire a economiei.

Adrian Mitroi, profesor de economie: Românii au avut acest optimism de atenuare a crizei sanitare. Asta e o explicație. Și a două începerea mobilității economice și speranța că va urmă o creștere economică. Iei credit când ai încredere în viitor. E un semn interesant pe care îl da populația.

Mulți români nu au cu ce să plătească ratele, după împrumut

Doar că după ce se împrumută, mulţi constată că nu au cum să-şi plătească ratele. Aşa că apelează la centrul de soluţionare a litigiilor din domeniul bancar. Numai acesta a înregistrat un număr record de plângeri în 2021, aproape 3.000.

Liviu Fenoghen, director CSALB: Aproximativ 90% din cererile care vin către CSALB se referă la o renegociere a unor cauze contractuale, oamenii întâmpină dificultăți în plata ratelor. La final, rata pe care o au de plată e mai mică decât înainte. În unele situații aceste datorii au fost șterse integral.

De aceea, specialiştii ne recomandă să fim mai chibzuiţi.

Dragoş Nichifor, broker de credite: Dacă îi folosim cum trebuie, recomand să ne împrumutăm. În momentul în care te împrumuți pentru a-ți acoperi niște nevoi nenecesare, care nu-ți aduc utilitate, nu înseamnă decât că te duci să plătești ceva ce nu ai nevoie.

În ultimele şase luni ratele românilor au crescut cu aproximativ 18%.

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri economice » Tendință neașteptată în economie. De ce s-au împrumutat românii la nivel record, în plină pandemie: "E un semn interesant pe care îl da populația"