Antena Meniu Search
x

Preşedintele Consiliului Concurenţei: "E un mit că am fi avut preţuri mai mici dacă produceam mai multă energie. Doar am fi câştigat mai mult din exporturi"

Preţul electricităţii şi al gazelor din România urmează trendul celor din Europa, iar dacă am fi avut mai multă producţie am fi câştigat din exporturi, nu ar fi scăzut preţurile la noi, a afirmat, vineri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, la conferinţa "Liberalizarea şi portabilitatea - succesul din telecom vs impasul din energie şi gaze. Asta înseamnă să faci parte dintr-o piaţă internă".

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 16:23

Preşedintele Consiliului Concurenţei spune că e un "mit" că am fi avut preţuri mai mici dacă produceam mai multă energie: "Am fi câştigat din exporturi"

"Un mit în care trăim este problema noastră că nu ne satisfacem necesităţile energetice, că acum câţiva ani exportam energie electrică şi acum importăm. La gaze, importam 10%, acum am ajuns să importăm 20%. Bun, e foarte bine că produci şi exporţi, întrucât câştigi bani, dar preţurile nu au treabă cu asta. Indiferent dacă eşti importator sau exportator, preţurile la electricitate şi gaze vor fi tot cele din Europa. Când sunt mici în Europa, vor fi mici şi la noi, când sunt mari în Europa, vor fi mari şi la noi", a spus Chiriţoiu, potrivit Agerpres.

Subiectul producţiei naţionale de electricitate şi gaze este unul important şi ar fi bine să producem mai mult să exportăm şi să câştigăm bani, în loc să pierdem bani importând.

"Dar preţurile tot alea vor rămâne în piaţă. Din punct de vedere economic, nu ne putem separa de celelalte ţări din UE", a completat el.

Rusia foloseşte strategic avantajul de a fi furnizorul principal de gaze al Europei

Pe acelaşi subiect

În Europa, este un context cu totul special legat de faptul că, pentru prima dată în istorie, Rusia îşi foloseşte strategic avantajul că este furnizorul principal de gaze al acesteia, a explicat oficialul autorităţii de concurenţă.

"Rusia îşi onorează contractele pe termen lung, dar nu livrează pe pieţele spot. Ne spune Agenţia Europeană de Energie că Rusia ar putea să livreze cu 30% mai multe gaze decât o face în momentul de faţă şi, nelivrând aceste gaze, preţurile au crescut foarte mult", a semnalat el.

De asemenea, scumpirile din ultimele luni nu au legătură cu liberalizarea, susţine Chiriţoiu. La momentul liberalizării pieţei gazelor, preţurile au scăzut cu 30%, iar la electricitate au crescut, pentru că până atunci erau ţinute artificial la un nivel mic de către autorităţile statului.

"Liberalizarea ajută piaţa să meargă mai bine, iar preţurile, când scad în Europa, scad şi la noi, când cresc în Europa, cresc şi la noi, ceea ce nu ţine neapărat de liberalizare. La electricitate, înainte de liberalizare, preţurile erau anormal de mici, în sensul că statul lua cu japca, folosea firmele de stat ca pe o puşculită şi le obliga să vândă energie sub preţul pieţei, iar când s-a trecut la un preţ de piaţă, preţurile au crescut", a explicat Chiriţoiu.

Cel mai greu loviţi de această criză au fost consumatorii din statele din Europa de Sud-Est şi mai puţin cei din ţările vestice şi nordice, unde energia era oricum mai scumpă, dar are o importanţă mai mică în coşul de consum.

Producţie mai mare înseamnă preţ mai mic, un mit

"Faptul că România are preţuri mai mari la energie decât în UE este un alt mit. Problema este că bursele nu sunt atât de importante în alte ţări cum sunt la noi. Foarte multă electricitate este tranzacţionată pe Piaţa pentru Ziua Următoare", a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

El a adăugat că nu are niciun semn că actorii din piaţă au încălcat legislaţia concurenţei, iar acest lucru este valabil şi la nivel european.

"Aici e şi o doză de ipocrizie: ne lamentăm că nu avem producţie naţională, dar şi marile firme de stat, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, din ce să facă investiţii dacă tot vrem să vândă la cost şi să nu profite că au costuri mai mici decât piaţa, să genereze profit din care să facă şi investiţii, cumva am vrea să nu câştige nimic şi ne-ar plăcea să fie bine conduse şi profitabile şi să facă şi investiţii. Nu poţi face toate lucrurile acestea deodată", a arătat Chiriţoiu.

Spre exemplu, dacă acum Hidroelectrica are un profit foarte mare, ar trebui să rămână cu o parte din el să facă investiţii.

Chiriţoiu a mai spus că se aşteaptă la reducerea preţurile începând cu lunile de primăvară, când consumul va scădea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Preşedintele Consiliului Concurenţei: "E un mit că am fi avut preţuri mai mici dacă produceam mai multă energie. Doar am fi câştigat mai mult din exporturi"