Tichete de vacanţă 2023 - valoare, impozitare, valabilitate şi alte informaţii utile
Deşi abia am trecut de aşa-numita vacanţă de Paşte, românii se pregătesc deja, în mod intens, de minivacanţa de 1 mai, dar şi de vacanţa de vară, aşa că am decis că ar fi momentul să aflăm câteva detalii importante despre ce înseamnă tichete de vacanţă 2023.
- Autorităţile au decis să acorde tichete de vacanţă bugetarilor şi în 2023.
Asta mai ales în condiţiile în care autorităţile au anunţat, de curând, că angajaţii din instituţiile statului ar urma să beneficieze şi în acest an de tichete de vacanţă. Ba, mai mult, la un moment dat s-a pus problema ca inclusiv angajaţii din sectorul privat să primească astfel de bonusuri.
În plus, autorităţile au oferite mai multe detalii despre tichete de vacanţă 2023, inclusiv valoarea acestora, dar şi ce se întâmplă dacă salariatul are activitate la mai mulţi angajatori.
Ce valoare au tichetele de vacanţă primite de bugetari în 2023
Conform autorităţilor, tichetele de vacanţă 2023 ar urma să aibă o valoare totală de 1.450 de lei, iar acestea ar urma să vină ca un bonus pentru angajaţii de la instituţiile statului, inclusiv pentru fidelizarea lor.
- Preţul unei croaziere pe Dunăre. Sute de turişti sunt aşteptaţi după ce anul trecut au evitat zona din cauza...
- Care este ziua în care se pot rezerva cele mai ieftine bilete de avion. Trucuri pentru călătorii cu bani puţini
- Lovitură pentru românii care vor să plece în vacanţă. Cu cât se vor scumpi biletele de avion din vară
Pe de altă parte, trebuie însă precizat că un salariat beneficiază de tichete într-o singură tură, chiar dacă are activitate la mai mulţi angajatori.
Tichetele de vacanţă pentru angajaţii din mediul privat
Din 2023 ar urma să primească tichete de vacanţă şi angajaţii din mediul privat. Efortul financiar ar fi unul costisitor pentru bugetul de stat, aproximativ 6,1 miliarde de lei, dar autorităţile sunt convinse că obţin mai multe plusuri prin impunerea unei astfel de măsuri.
Vorbim în special de faptul că o mare parte din suma respectivă ar urma să se întoarcă în bugetul de stat, sub formă de taxe şi impozite, dar vorbim şi despre o mână de ajutor dată sectorului HoReCa, după pierderile suferite de acest sector în perioada pandemiei de Covid.
Ce poţi face cu tichetele de vacanţă în 2023
În principiu, tichetele de vacanţă nu pot fi folosite decât pentru ceea ce reprezintă, respectiv pentru vacanţe. Aici vorbim despre pachete complete, adică despre cazare, transport, mâncare, agrement, tratament balnear, etc.
Însă, trebuie să luaţi în calcul anumite aspecte cum ar fi faptul că tichetele de vacanţă sunt nominale, nu sunt transmisibile şi nu pot fi comercializate. Comercializarea tichetelor de vacanţă se pedepseşte prin aplicarea unei amenzi aspre. Mai mult, în cazul în care o unitate de cazare acceptă din partea unui turist tichete de vacanţă emise pentru o altă persoană, atunci şi reprezentanţii unităţii de cazare se aleg cu o amendă aspră.
Până când sunt valabile tichetele de vacanţă
Tichetele de vacanţă au o valabilitate de un an de la momentul în care sunt emise. Trebuie să ştiţi că tichetele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat voucherul.
Trebuie să mai ştiţi că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile mizează pe posibilitatea ca "românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰