Antena Meniu Search
x

Titluri de stat noiembrie 2023. Care sunt dobânzile şi cum pot investi românii

Românii care doresc să adune un ban în plus pentru bătrâneţe sau pentru zile negre au la dispoziţie numeroase soluţii de a face investiţii, o astfel de soluţie reprezentând-o titlurile de stat.

de Redactia Observator

la 02.11.2023, 17:54

Românii au posibilitatea să investească bani în titluri de stat Tezaur şi titluri de stat Fidelis
Românii au posibilitatea să investească bani în titluri de stat Tezaur şi titluri de stat Fidelis - Shutterstock (arhivă)
  • Românii au posibilitatea să investească bani în titluri de stat Tezaur şi titluri de stat Fidelis.

Trăim într-o perioadă instabilă, în care orice persoană caută soluţii pentru a pune un ban de o parte. Spunem asta indiferent că vorbim despre economii pentru bătrâneţe sau economii la care să apelăm în perioade în care ne aflăm în dificultate.

Există numeroase soluţii de a face economii, de la depozite bancare şi până la diferite investiţii, inclusiv în aur sau în imobiliare, conform anumitor specialişti.

Una dintre soluţiile visate pentru a face economii o reprezintă investiţiile în titluri de stat, investiţii care pot aduce, în timp, o dobândă semnificativă.

Până pe 8 noiembrie se mai pot cumpăra titluri de stat din tranşa actuală

Pe acelaşi subiect

Două dintre titlurile de stat în care românii au putut să investească în această toamnă au fost cele din programul "Tezaur" şi din programul "Fidelis". Vorbim, în general, de titluri de stat care pot aduce o dobândă frumoasă pe termen lung.

Şi, atenţie, timpul avut la dispoziţie pentru a mai face astfel de investiţii este pe ducă, pentru că ediţia de toamnă se încheie în curând. Ulterior, românii ar urma să fie obligaţi să aştepte până la anul, dacă doresc să mai investească în titluri de stat.

Dobânzile programului Tezaur

La prima vedere, conform specialiştilor, mai atrăgătoare par a fi titlurile de stat din programul Tezaur. Acestea au scadenţe la un an şi la trei ani, iar dobânzile sunt atractive, undeva la 6,25% sau chiar 7,25%.

Mai mult, specialiştii atrag atenţia că veniturile aferente sunt neimpozabile, dar şi că până acum românii au investit, deja, miliarde de lei în titlurile respective de stat.

De unde se pot cumpăra titlurile de stat

De unde se pot cumpăra titlurile de stat este prima întrebare care vine în gând celor care încep să devină interesaţi de un astfel de scenariu. Iar răspunsul este cât se poate de simplu, existând câteva modalităţi prin care puteţi cumpăra titlurile respective de stat.

În primul rând există posibilitatea să cumpăraţi titluri de stat prin intermediul oficiilor ce aparţin de Compania Naţională Poşta Română. De asemenea, titlurile de stat se mai pot cumpăra online, prin intermediul SPV (Spaţiul Privat Virtual), doar după ce se face în prealabil o deschidere de cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului. De altfel, titlurile de stat pot fi cumpărate şi fizic de la sediul unităților Trezoreriei Statului.

Cum pot românii să investească în titlurile de stat Fidelis

Titlurile de stat Fidelis sunt şi ele disponibile doar în anumite perioade ale anului şi în anumite condiţii. Deja aici vorbim despre titluri de stat cu o valoare nominală mai mare.

Iar titlurile de stat Fidelis pot fi cumpărate inclusiv prin intermediul unor bănci partenere, precum Banca Transilvania, BCR sau BRD. De asemenea, trebuie precizat că titlurile de stat Fidelis pot fi şi în euro, dar acestea au o dobândă mai mică, undeva între 1,85 şi 2,65%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » Titluri de stat noiembrie 2023. Care sunt dobânzile şi cum pot investi românii