Antena Meniu Search
x

Românii s-au reprofilat în pandemie. Domeniul IT, cel mai căutat pentru reconversia profesională

De câteva luni românii au început să îşi schimbe job-urile şi să se îndrepte spre domeniile mai puţin afectate de pandemie. Căutate sunt locurile de muncă pe care le putem face de acasă precum cele din domeniul IT sau vânzări. Însă această tendinţă, spun specialiştii, va duce la dispariţia a aproape jumătate din joburile care există acum.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 15.08.2020, 23:07

Vezi și
  • Specialiştii în piaţa muncii care cred că în 10 ani 40% dintre locurile de muncă vor dispărea şi vor fi înlcuite cu joburi pe calculator

Mihai a lucrat 12 ani în domeniul producţiei însă, recent, a migrat spre cel mai râvnit sector: cel IT. A investit aproape 5.000 de lei în cursurile care l-au ajutat să se reprofileze şi să se şi angajeze.

Mihai Ghilenschi, IT-ist: În perioada asta cred că e foarte greu să vorbim despre siguranţă dar este un domeniu care a permis lucrul de acasă, a permis continuarea producţiei şi cred că este mai sigur decât alte industrii.

Este foarte greu să o iei de la zero şi într-un domeniu total diferit faţă de ce făcusem eu până acum.

Şi nu e singurul care şi schimbă radical viaţa.

Andreea Milea, reporter Observator: Unul din 5 angajaţi români se gândeşte serios să-şi schimbe actualul job. 70% dintre ei vor un loc de muncă dintr-un domeniu sigur iar peste 30% caută un job care să le permită să lucreze de acasă.

Doar în IT, prezenţa la cursurile de reconversie profesională a crescut cu 95%.

Cristina Raţiu, coordonator programe de reconversie: Aici este cel mai mare salt, cea mai mare creştere. Vorbim despre peste 600 de participanţi la cursuri de IT.

Cele mai căutate job-uri sunt nu doar în IT, ci şi în retail şi food delivery. La polul opus se află sportul, arta și divertismentul.

Micu Alexandra, reprezentant agenţie de recrutare: Dorinţa tuturor angajaţilor este de reconversie doar că deschiderea este mai mare în categoria 25 - 45 de ani.

Tânăr: Toate job-urile care au legătură cu partea de IT pentru că se pot face şi de acasă. Astea mi se par cel mai sigure. Pe viitor vreau să caut job-uri în programare.

Reporter: Sunt job-urile viitorului?

Tânăr: Da!

Tânăr: În domeniul IT ar fi mai sigur pentru că lumea poate să muncească de acasă şi au viitor.

TânărJob-urile se schimbă acum.

Lucrăm cu toţii de acasă şi suntem mai puţin dependenţi de munca la birou.

În viitor, peste doi ani, lucrurile vor sta complet diferit.

Atât timp cât lucrezi de pe laptop, este bine.

Asta remarcă şi specialiştii în piaţa muncii care cred că în 10 ani 40% dintre locurile de muncă vor dispărea şi vor fi înlcuite cu joburi pe calculator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Românii s-au reprofilat în pandemie. Domeniul IT, cel mai căutat pentru reconversia profesională