Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Trucul prin care unii producători vor să fenteze majorarea TVA la produsele cu mult zahăr. "Creează dependenţă"

Dulcele nu mai e chiar atât de dulce. Din cauza scumpirilor, mulţi cofetari se gândesc să mai taie porţia de zahăr din reţetele de prăjituri ca să nu-şi piardă clienţii. Este una din soluţiile de criză după majorarea TVA la dulciuri. Iată de ce să ieşi la un suc şi o prăjitură sau la o cafea a devenit o plăcere cu gust amar.

de Ingrid Tîrziu

la 09.01.2024 , 20:03

Vestea că va trebui să-şi scumpească prăjiturile de la 1 ianuarie a luat-o pe nepregătite pe Florenţa. Toate produsele care au peste 10 grame de zahăr la fiecare sută de grame sunt acum cu 10 procente mai scumpe decât anul trecut. 

Preţul desertului, mai puţin dulce după majorarea TVA la produsele cu mult zahăr

"A fost un şoc pentru mine, a trebuit să mărim preţurile, pentru că este logic, vând cu 19% şi mă scad cu 9%, pentru că majoritatea ingredientelor au TVA de 9%. Eu am prăjiturile la kilogram şi atunci nu tai din prăjitură, n-o fac mai mică", spune Florenţa Mihăilă, cofetar.

Vezi și

"Această prăjitură costa anul trecut 15 lei, iar acum plătim pentru ea 16,5 lei. În cazul sticlelor de suc avem parte de două scumpiri de la 1 ianuarie, sistemul garanţie-returnare, dar şi acciza pe zahăr", arată Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Soluţie de avarie: băuturile fără zahăr

Astfel că ceea ce era înainte doar trend a devenit o soluţie de avarie: băuturile fără zahăr. "Mulţi dintre producători vor încerca să evite taxarea suplimentară prin folosirea de îndulcitori artificiali. Să dai peste 10 lei pentru o sticlă de suc este o variantă mult prea scumpă pentru mulţi dintre români", susţine Adrian Negrescu, analist economic.

"Efectul cumulativ al creşterii TVA din 2023, precum şi noua acciză va duce la o contractare a pieţei de până la 15%. Efectiv o scădere a consumului", explică Indra Mihăilă, vicepreşedinte, Asociaţia Băuturilor Răcoritoare.

Şi cafeaua devine mai scumpă

Cine adaugă în lista de mici plăceri şi cafeaua, plăteşte şi mai mult. "Un latte atunci costa 16 lei şi acum costă 18 lei. Cafeaua cu lapte alternativ şi cu lapte, bineînţeles, conţine zahăr", spune Vlad Ştefănescu, proprietar cafenea. 

"Nu prea sunt multe metode prin care să micşorezi consumul de zahăr, decât propria voinţă şi atunci la nivel de societate s-a găsit această soluţie", zice un român. "Nu e bine deloc, dar ce să faci acum? Are şi omul o plăcere, nu?", spune altcineva.

Specialiştii în nutriţie aplaudă iniţiativa scumpirilor. "Pe partea de sănătate, contează foarte mult. Într-un final, avem sucuri mai scumpe decât apa. Zahărul creează dependenţă, ca orice drog", susţine Fabius Antal, specialist în wellbeing.

"În 2024, dacă este să ne bazăm pe afirmaţiile premierului, nu vor mai fi creşteri de taxe, dar asta nu înseamnă că nu vom suporta costul creşterilor de taxe operate la sfârşitul lui 2023, aplicabile unele mai devreme, altele de la 1 ianuarie", a precizat Gabriel Biriş, analist fiscal.

Cât zahăr consumă pe an românii

Statisticile arată că un român consumă anual 30 de kilograme de zahăr, adică de patru ori mai mult decât limita maximă recomandată de nutriţionişti. 

Ingrid Tîrziu Like

Cred că sunt în locul în care mi-am dorit să fiu dintotdeauna: în faţa voastră, vorbind despre oameni şi întâmplările lor. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri economice » Trucul prin care unii producători vor să fenteze majorarea TVA la produsele cu mult zahăr. "Creează dependenţă"