Video Turiştii profită de sejurul pe litoral înainte să dea piept cu scumpirile. Cât costă acum meniul pe plajă
Este cel mai aglomerat weekend de până acum de pe litoral, dar şi începutul sfârşitului pentru preţurile încă decente. De la 1 august, creşterea TVA face valuri şi în sectorul HoReCA. Asta înseamnă cazări şi mese la restaurant mai scumpe. Până dau piept cu scumpirile, turiştii se bucură de marea bălăceală. În apă sau pe nisipul fierbinte, cu greu ţi-ai putut face azi loc prin mulţime.
Peste 100.000 de turişti sunt pe litoral în acest weekend. Un record de la începutul acestui sezon. Ca să fie siguri că prind loc "în prima linie", cei mai organizaţi dintre ei şi-au rezervat şezlongurile... încă de ieri.
Reporter: Cât aţi dat pe şezlong?
Turist: 40 de lei.
Reporter: Mult, puţin?
- Locul din România unde turiştii se înghesuie să dea 1.000 de lei pe noapte
- ANPC, în control pe litoral. Câte grame au de fapt porţiile de ceafă cu cu mămăligă în loc de 600
- "Taxă pe tacâmuri" în Mamaia. Cum a isterizat un bon fals internetul
- După clasa a zecea, Doru s-a angajat pe litoral ca ospătar. Câţi bani face din salariu şi tips
- Munca din vacanţă: Administratorii au amenajat deja plajele smart pentru clienţii
Turist: Potrivit, să zicem.
Cine nu a mai avut loc pe plajă, a găsit alternative... printre valuri! Când temperaturile sunt ridicate, iar vântul nu bate deloc, turiştii aleg să se răcorească cu o plimbare cu ski jetul, nu doar că simt briza mării, scapă şi de aglomeraţia de pe plajă!
La prânz, aglomeraţia s-a mutat la tonetele cu mâncare şi la restaurante. În sudul litoralului, o sută de grame de hamsii costă 13 lei. Şprotul, cu 8 lei, iar midiile şi calamarul, cu 12 lei. Cei mai scumpi rămân creveţii: 25 de lei. Sunt ultimele weekenduri înainte de majorările din HoReCa: de luna viitoare, TVA creşte la 11%.
O veste care pune presiune şi pe antreprenori, şi pe turişti. "Clienţii noştri sunt destul de stresaţi, au început să fie foarte atenţi la ce comandă, notele de plată poate nu mai sunt la fel de mari şi chiar şi numărul clienţilor a scăzut", a declarat Alexandru Muntean, manager pescărie.
Scumpiri pe litoral de la 1 august
Antreprenorii îşi propun să menţină preţurile actuale şi de la 1 august. În replică, turiştii promit să nu-şi scurteze vizitele pe litoral. "Poate mai reducem din zile, dar ce să facem, trebuie să venim şi în vacanţe. Nouă ne place aici la noi în ţară, o să ne mai reducem un pic din cheltuieli, dar tot aici venim".
Eforie rămâne şi vara aceasta staţiunea favorită a românilor. Doar câteva camere mai sunt disponibile pentru luna august. "Datorită faptului că au terminat cu exemenele copii, este clar că vom avea o perioadă aglomerată, vor începe sejururile de 7, 8 şi 10 nopţi", spune Cristian Bărhălescu, preşedinte ANAT Sud-Est.
"Estimăm ca din acest weekend să rămânem la capacitate care să se apropie deja de sută la sută. Până la finalul lunii august vom avea cel mai mare număr de turişti în staţiune, de pe litoralul românesc", a declarat Corina Martin, preşedinta Asociaţia patronală RESTO Constanţa. Numărul rezervărilor pentru staţiunea Eforie a crescut anul trecut cu 27% faţă de 2023.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰