Consilier pentru bunăstare financiară, o nouă meserie în România
Românii muncesc mai bine de două luni pe an doar pentru viciile pe care le au. Asta în timp ce cheltuielile cu ratele şi carburantul îi sărăcesc cu aproape şase salarii medii.
Românii muncesc mai bine de două luni pe an doar pentru viciile pe care le au. Asta în timp ce cheltuielile cu ratele şi carburantul îi sărăcesc cu aproape şase salarii medii.
Pentru a nu ajunge în impas financiar, toate cheltuielile trebuie puse pe hârtie imediat cum luăm salariul, spun consultanţii în bunăstare financiară.
Ei bine, asta e o nouă meserie la noi în ţară, iar experţii sunt tot mai căutaţi. Oferă ceea ce statul încă nu poate face. Educaţie financiară, pentru o viaţă cu mai puţine griji.
Jumătate din populaţia ţării nu are un plan de economii. Românii care nu ţin evidenţa clară a veniturilor şi a cheltuielilor lunare sunt şi cei care se îndatorează tot mai mult la bănci sau de la apropiaţi.
Adrian Asoltanie, consilier de economii: "Oamenii trebuie să înţeleagă că ne petrecem cam 80 la sută din timpul treaz+ într-o relaţie cu banii. Ori să-i producem, ori să-i cheltuim. Certurile despre bani, de exemplu, sunt una dintre principalele cauze de divorţ în România."
După ce a ieşit dintr-un uriaş impas financiar, în 2008, Adrian Asoltanie a devenit consilier de bunăstare financiară. Chiar şi copii vin la cursurile de economie. În particular, lecţiile pornesc de la 50 de euro şi pot ajunge la câteva sute, în funcţie de problemele clienţilor.
Adrian Asoltanie, consilier de economii: "Dacă întrebi pe orice om ce plăteşte într-o lună de zile, o să-ţi spună de gaze, curent, telefon, rata la bancă, benzină. Majoritatea oamenilor se uită pe ei."
Ligia Goloşoiu, profesor de Educaţie Financiară: "Educaţia fianciară este acum pe val. Este un standard al Uniunii Europene, ca ţară. Suntem pe ultimele locuri. Mi se pare o idee proastă, pentru că toţi ar trebui să fim pregătiţi încă din şcoală să putem să ne gestionăm singuri economiile şi să ştim ce să facem cu banii şi unde să-i investim să ne fie nouă mai bine."
Analiza experţilor arată că, în fiecare an, o persoană fumătoare cheltuie peste 5.000 de lei. Cei care mănâncă la restaurant o dată pe zi sau îşi comandă mâncare la birou, cheltuie anual încă 7.000 de lei. Iar costurile pentru combustibil sau rate sunt din ce în ce mai mari.
Consilier de economii: "Sistemul pe care eu îl folosesc cu soţia mea de patru ani de zile şi care ne-a adus patru ani de linişte, ceea ce doresc oricui, înseamnă că pe întâi ale lunii trei minute venim cu salariile cash şi le spunem noi banilor unde să se ducă, în loc să mă întreb pe unde s-or fi dus."
O bună administrare a veniturilor ar putea însemna şi mai mai mulţi bani pentru relaxare.
Tocmai pentru că analiştii au observat că, într-o criză financiară, oamenii renunţă mai întâi la concediu. România are cel mai scăzut nivel de bunăstare din Uniunea Europeană, arată cele mai recente statistici.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰