Antena Meniu Search
x

Video Un fermier român a dat anunţ că angajează culegători pentru salarii de 3.000 de lei pe lună. Ce răspunsuri a primit

România are o grămadă de locuri de muncă ce pot fi ocupate în orice moment, dar lipsesc doritorii. Cei care trăiesc din ajutorul social susţin că îşi caută de lucru, dar ori nu găsesc ceva care să le convină, ori salariul li se pare prea mic. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 02.05.2022, 17:01

Vezi și

În consecinţă, preferă să stea acasă pe mai puţini bani, dar pe care îi obţin din partea statului contra unui efort minimal. Angajatorii au ajuns, însă, la capătul răbdării, pentru că - în acest moment - nu mai găsesc nici măcar zilieri. An de an, fermierii din Dolj se confruntă cu lipsa forţei de muncă. Oamenii spun că au încercat să angajeze, au plătit pentru promovarea anunţurilor online, doar că cei care s-au arătat interesaţi nu venit la lucru. 

Fermier: "Am avut vreo 500 de vizualizări. 10 telefoane şi vreo 3 mesaje. Din telefoanele pe care le-am avut, primul lucru m-au întrebat despre transport, despre salariu. Despre program, despre ce avem de făcut, nu m-a întrebat nimeni.

Tinerii preferă să muncească afară, decât pe 3.000 de lei în România

Fermierul era dispus să ofere un salariu de 3.000 de lei pe lună, dar suma nu e suficient de atractivă pentru cei care aleg, mai degrabă, să muncească în străinătate. 

Tânăr: "Eu plec sâmbătă în Belgia. Pentru că în România murim de foame, îşi bat joc de noi. Pentru că salariul e de 20 de milioane. Au rămas decât leneşii în ţară. Care se bucură pe un milion jumate."

La finalul anului trecut, România avea aproape 160 de mii de persoane asistate social. Un venit pentru care nu au depus un efort prea mare. 

Consilier asistenţă socială: "Acestea trebuie să facă dovada din 6 în 6 luni, de la şomaj, să ne aducă adeverinţă prin care solicită un loc de muncă şi nu le este acordat."

Nici măcar tichetele pentru lucrătorii casnici, menite să revoluţioneze piaţa muncii, nu au reuşit să mobilizeze românii. Deşi, zilierii care prestează activităţi precum grădinărit, menaj sau îngrijire la domiciu beneficiază odată cu aceste tichete şi de asigurări medicale şi contribuţii la pensie. Noul sistem de plată nu pare atractiv nici pentru angajatori. 

Fermier: "Eu cred că nu va avea niciun efect. Va funcţiona greoi. Eu trebuie să mă duc să pierd timp să le achiziţionez, i le dau omului în mână, omul nu ştie ce să facă cu ele. Va trebui tot eu să mă duc să mă urc în maşină, să îşi recupereze banii şi el o să spună păi ce, bă, eu muncesc pe hârtii?"

Sistemul vine cu beneficii şi pentru cei care plătesc angajaţii cu tichete. Dacă achiziţionează într-un an peste 600 de tichete, aceştia primesc gratuit de la stat încă 75. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » Un fermier român a dat anunţ că angajează culegători pentru salarii de 3.000 de lei pe lună. Ce răspunsuri a primit