Video Un nou program Rabla, aproape de lansare. Cum vom putea scăpa de maşinile mai vechi de 15 ani
Dacă vreţi să casaţi autoturismul, veţi primi în schimbul lui un voucher de trei mii de lei de la Primărie. Asta se vrea printr-un nou program Rabla. Ceea ce este interesant este că veţi putea cheltui aceşti bani după bunul plac, nu sunteţi obligaţi să îi folosiţi pentru a cumpăra un nou autoturism, aşa cum se întâmplă în cadrul programelor deja consacrate, Rabla Clasic şi Rabla Plus.
Cine își va casa mașina mai veche de 15 ani va putea primi, de la primăria de care aparține, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, în cadrul unui nou program Rabla, care se va alătura celor deja existente, Rabla Clasic și Rabla Plus, bani pe care îi vor putea cheltui după bunul plac, adică nu vor fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o nouă mașină. În acest sens, Ministerul Mediului a pus joi în dezbatere publică proiectul de ordin ce conține ghidul de finanțare a programului Rabla Local.
Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:
- să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;- să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
- - să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și bugetul local;
- - să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
- să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
E de subliniat faptul că la acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.
Ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin viitorul program Rabla Local:
- să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
- să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
- să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
- să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani.
Greta Neagu, reporter Observator: Termenul realist de lansare a programului este de aproximativ două luni. Deocamdată ghidul pentru Rabla local se află în dezabatere publică la Ministerul Mediului, unde va rămâne pentru 30 de zile, urmănd ca în alte 30 de zile să i se aducă eventuale modificări. Ceea ce ştim în momentul de faţă este faptul că o persoană poate obţine acest stimulent de 300 de lei dacă aparţine de primăria la care face solicitarea respectivă, dacă nu are restanţe la plata taxelor şi impozitelor, dacă nu are o condamnare definitivă pentru o infracţiune împotriva mediului şi dacă nu foloseşte aceeaşi maşină pentru a obţine o altă finanţare legată de programele Rabla De asemenea, autoturismul trebuie să aibă o vechime de cel puţin 15 ani, să aibă o normă de poluare EURO 3 sau inferioară şi să fie înmatriculat în România de cel puţin 3 ani. Prin aceste programe statul îşi propune să scape până în 2026 de cel puţin de 250.000 de rable.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰