Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Un obicei al sărăciei revine: trecutul pe caiet. Daniela povesteşte cum vinde acum mere şi roşii în piaţă

Traiul devine tot mai greu şi asta se vede cel mai bine la tarabe. Preţurile din ce în ce mai mari au reinventat în pieţe caietul cu datornici, iar negocierile sunt din ce în ce mai dure. Cumpărăturile pe caiet sunt semn de sărăcie şi de vremuri grele, spun experţii. 

de Alin Stan

la 31.03.2023 , 19:32

Daniela vinde mere în cea mai mare piaţă din Bucureşti. Are din ce în ce mai puţini clienţi în ultimele săptămâni, aşa că a căutat o soluţie să nu-i piardă nici pe cei care îndrăznesc să se apropie de marfă. Le vinde pe caiet.

Daniela, producător local: "Am avut un client care acum mi-a luat 10 kilograme de mere. Omul mi-a spus că nu are bănuţii acum şi dacă-l pot accepta până săptămâna viitoare. Nu e problemă. Eu îl cunosc, dar pentru orice eventualitate, îl trec pe o listă. Am avut şi eşecuri, pot să spun că mi-am luat ţeapă de câteva ori."

Cum îşi vând producătorii marfa în pieţe?

Vezi și

Rişti şi câştigi încrederea clienţilor a căror putere de cumpărare s-a topit. Unele legume şi fructe au prețuri duble față de anul trecut, așa că oamenii cumpără la bucată sau chiar pe datorie.

Pe acelaşi subiect

Maria, producător local: "Am mai dat şi în rate. A venit unul ieri şi a zis: dă-mi şi mie o funie de usturoi că îţi aduc când o să fac şi eu rost de bani. Ia şi du-te! ce să fac!"

Pe lângă vânzarea pe datorie, comercianţii se întrec în oferte pentru clienţi. 

"Este ofertă! Aveţi cinci legături în plus."

Daniela, producător local: "Încercăm să facem oferte micuţe la clienţi. Nu am fost genul să pun fix la cântar. Poate de la 2 şi jumătate, am mers la 3 kilograme. E ca la piaţă. Întotdeauna am fost maleabilă şi a mers."

Roşiile se vând în pieţe cu 20 de lei kilogramul. Sunt, evident, din import. Acelaşi preţ îl are şi un kilogram de castraveţi. Varza costă 10 lei, iar o legătură de ceapă - 2 lei. Negocierilor sunt dure.

"Le spun că iau cantitate mai mare şi atunci să mai reducă." 

"Sunt tot timpul în piaţă. Cum să nu negociez." 

Adrian Negrescu, economist: "Comercianții au ajuns să taie din prețuri, de teamă că rămân cu marfa nevândută. Ne întoarcem la obiceiurile din trecut, la negocierea ca la piață, un efect al sărăciei pe care l-am mai trăit în anii 90. Vom vedea tot  mai mulți comercianți dispuși să vândă sub prețul pieței, ca să scape de marfă."

În ultimul raport privind inflaţia, datele arată că legumele s-au scumpit cel mai mult într-o singură lună, urmate de fructele proaspete. 

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Un obicei al sărăciei revine: trecutul pe caiet. Daniela povesteşte cum vinde acum mere şi roşii în piaţă