Video

Un tânăr IT-ist venit din Germania, pe cale să rezolve una din marile probleme ale fermierilor români

De Cristina Oprea.
Publicat: 24.03.2021, 17:36.
Actualizat: 24.03.2021, 17:49

Pe lângă secetă, lipsa resurselor umane sau birocrație, marii fermieri se mai confruntă cu o problemă: lipsa unei situații clare în ceea ce privește terenurile pe care le lucrează.

Concret, fără cadastre și fără acte care sa stabilească în mod exact situația proprietăților, fermierii sunt nevoiți, nu de puține ori, să facă plăti duble pentru același teren. Până la soluțiile oferite de stat, tehnologia e singura cale prin care fermierii își pot face munca mai ușoară.

În zona administrativă a uneia dintre cele mai mari ferme din Olt, 10.000 de hectare sunt cultivate în fiecare an de muncitorii de aici. Peste 5.500 de proprietari, majoritatea prea bătrâni ca să le mai poată munci singuri, au dat terenurile în arendă către societate. În felul acesta, fără să mai iasă în câmp, oamenii îşi primesc plata în fiecare an agricol. Ei pot cere plata în bani sau în cereale, iar de bunul mers al lucrurilor, cei mai mulţi proprietari depind ca de apă.

Daniel Bărbulescu, administrator societate agricolă: "Vă pot spune că în perioada de arendă astă vară, chiar dacă am folosit masca, chiar dacă am făcut o programare, am dat mii de tone de grâu oamenilor, într-o perioadă în care am ţinut programul pe care l-am stabilit."

Gestiunea plăților poate fi un coșmar atunci când încurcăturile din acte sunt mari. Asta poate duce la întârzieri, iar proprietarii pot aştepta şi luni de zile până să îşi primească partea ce li se cuvine. O situaţie pe care şi-a propus să o rezolve un tânăr IT-ist, venit din Germania să îşi ajute tatăl, la rândul său, fermier în România.

Robin Friedmann, administrator fermă: "În 2011 am venit şi eu în România, să îl ajut pe tatăl meu la fermă. Şi prima chestie pe care am văzut-o a fost în vară, după recoltă. Şi am văzut balamuc cu arendatorii. Am avut sute de oameni în curte. Oamenii au strigat, căruţele… vaci în curte şi nu mai ştiu ce. Şi am zis asta trebuie să facem ceva mai bine, trebuie să organizăm."

S-a pus pe treabă şi a folosit cunoştinţele de IT, pentru a găsi soluţii aplicabile în agricultură. Softul dezvoltat de el a făcut pace între arendaşi şi proprietarii de terenuri. Odată ce programul a început să calculeze, cei care muncesc pământul luat în arendă au aflat şi ce pierderi au.

Robin Friedmann, administrator fermă: "Avem o medie de suprafaţă dublată, când am preluat terenurile de la ei şi am băgat în aplicaţie, de aproape 10%. Asta înseamnă, dacă avem o fermă cu 1000 de hectare, sute de hectare au fost plătite dublu. (...) Noi programăm şi suprafeţele. Şi spunem parcela asta are două hectare. Mai mult de două hectare, nu poţi să contractezi, programul ţipă, zice nu se poate."

Judeţele care sunt codaşe la cadastrare

Acolo unde situaţia propietăţilor nu e bine definită, agricultorii pot să piardă şi subvenţiile de la APIA. Cele mai multe probleme sunt cauzate de încurcături în titlurile de proprietate, spun fermierii. Pe acelaşi teren, primăriile emit mai multe acte de proprietate, mai ales în situaţiile în care cadastru nu e, iar succesiunile nu sunt făcute cu forme legale. În astfel de situaţiii, programul dezvoltat după modelul nemţesc poate fi folosit cu succes şi de primăriile care vor să afle pe ce terenuri au neclarităţi.

Adrian Pintea, director APIA: "Dacă fiecare îşi susţine punctul de vedere şi demonstrează cu acte că ambii au acelaşi titlu, aceeaşi adeverinţă pe aceeaşi suprafaţă, ambii sunt puşi pe zero, în sensul că nu primeşte niciunul bani, până la rezolvarea în instanţă (...) în momentul în care toate cadastrările ar fi terminate, alte sunt erorile. Să zicem, în zona Ardealului, avem acele cadastrări de pe vremea Austro Ungariei, sau în sudul ţării unde nu există."

În țara noastră sunt peste 8 milioane de hectare de teren agricol, dintre care 60% teren arabil. Potrivit autorităţii naţionale pentru cadastru şi carte imobiliară, la finele anului 2019, judeţele codaşe, în ceea ce priveşte cadastrarea Bihor, Sălaj, Braşov, Sibiu, Botoşani şi Constanţa.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
Horoscopul zilei de 15 aprilie 2021. Taurii au parte de succes profesional. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Alina Boz într-o ipostază extrem de sexy. Cum arată actrița în costum de baie
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro