Antena Meniu Search
x

Vacanţe în România, mai ieftine. Măsura care ar urma să aducă preţuri mai mici în staţiuni

Vin veşti bune pentru turismul românesc! Executivul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea TVA-ului la serviciile hoteliere. Taxa ar putea scădea de la 9 la 5 la sută. Mai mult chiar, pentru apele termale taxele ar putea fi eliminate!

Vezi și

Vin veşti bune pentru turismul românesc! Executivul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru reducerea TVA-ului la serviciile hoteliere. Taxa ar putea scădea de la 9 la 5 la sută. Mai mult chiar, pentru apele termale taxele ar putea fi eliminate! O măsură care, spun specialiştii - dacă ar intra în vigoare - ar atrage nu doar preţuri mai mici în staţiunile montane şi de pe litoral, ci o calitate mai bună a serviciilor, asta dacă hotelierii nu vor păstra tot câştigul pentru ei.

Mai sunt două săptămâni până la sfârşitul verii, aşa că turiştii au avut grijă să îşi planifice fiecare zi de vacanţă. Plajele sunt pline chiar şi acum, în timpul săptămânii. 

Cu mici excepţii, hotelierii din Mamaia spun că, până la 1 septembrie, nu mai au nicio cameră disponibilă. Acolo unde gradul de ocupare nu a ajuns încă la 100%, preţurile sunt ridicate. 

MIHAELA COJOCARIU, hotelier:

Pentru această perioadă este, aşa cum ne aşteptam şi cum se aşteaptă toţi hotelierii- de 100%. Atât pe partea de hotel- cazare, cât şi pe partea de SPA. 

RĂZVAN DOBRE, hotelier:

Acum camera este începând de la 180 de euro pe noapte, în timpul săptămânii. Până la 250 de euro în weekend. 

Hotelierii şi-ar putea reface însă calculele. Guvernul promite o ordonanţă de urgenţă prin care taxa pe valoare adaugata pentru serviciile turistice să fie redusă. Astfel, pentru serviciile hoteliere TVA ar urma sa scada de la 9, la 5%. pentru parcurile de agreement şi de wellness, taxa va fi redusa de la 19%,  iar redevenţa pentru apele termale ar putea ajunge la 0%. 

BOGDAN TRIF, ministrul Turismului:

Este o propunere pe care noi am discutat-o. Avem un set de măsuri, inclusiv fiscale, care, cu siguranţă, o să contribuie la revitalizarea acestui sector turistic. 

Turiştii ar putea beneficia astfel de servicii la preţuri mai mici, iar salariile de turism ar mai creşte. Asta dacă hotelierii nu vor păstra tot câştigul pentru ei. 

RAZVAN PASCU, specialist în turism:

O să îi scoată la alb pe toţi cei care mai ofereau servicii turistice la negru. Adică nu o să mai vrea nimeni să rişte să vândă servicii turistice fără să emită factură. Îl văd ca fiind principalul avantaj. 

ANCA PAVEL NEDEA, director executiv al Organizației Patronale Mamaia-Constanța:

Rata de rentabilitate a unei afaceri în industria ospitalităţii din păcate a scăzut vertiginos în ultimii ani. Sunt foarte multe discuţii legate de: "Vai, de ce cei din industria ospitalităţii nu plătesc suficient personalul. Eu zic că, pentru costurile pe care le avem, îi plătim foarte bine. 

ANDREI TRANDAFIR, hotelier:

Ar fi, în primul rând, un beneficiu al utilizatorului final. Clientul- persoană fizică care nu recuperează TVA-ul şi noi am fi capabili să oferim preţuri mai avantajoase în acest scenariu. 

Deocamdată, proiectul legislativ privind scăderea TVA în turism nu este gata. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Vacanţe în România, mai ieftine. Măsura care ar urma să aducă preţuri mai mici în staţiuni