Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vânzări sub aşteptări la lemnele de foc, deşi preţurile sunt şi cu 20% mai mici faţă de anul trecut. Care este motivul

Iernile mai blânde, dar și frica unei eventuale crize energetice anunțate anul trecut a schimbat cererea pentru lemnele de foc. Chiar dacă sezonul rece bate deja la ușă, depozitele Ocoalelor Silvice sunt pline. Ca niciodată, cantitatea de lemn este mult mai mare decât cererea. Și asta se întâmplă în condițiile în care prețul pe metru cub a scăzut față de anul trecut cu până la 20%. 

de Simona Vasiac

la 18.10.2024 , 17:57

În depozitul Ocolului Silvic Baia Mare este forfotă mare – se pregătesc lemnele de foc pentru la iarnă. Anul acesta însă, clienţii întârzie sa apară. 

  • Reporter: Cam câte persoane se interesează de material lemnos pentru foc?
  • Vânzător de lemne: Păi zilnic, între 2-3 persoane. Vin, întreabă.
  • Reporter: Şi vânzarea?
  • Vânzător de lemne: La 2-3 zile, 10 metri sterni.

O cantitate mult mai mică față de anul trecut, când angajații abia făceau față cererii. Situația este similară în majoritatea ocoalelor din țară.

Vezi și

Stocurile de lemne depăşesc cererea

Pe acelaşi subiect

"Anul trecut am vândut până la această data undeva la 1.800 de metri cubi de lemn. Anul ăsta, pentru aceeaşi perioadă, am vândut undeva la 800 de metri cubi. Cerea a scăzut dramatic. Sunt zile întregi în care nu mă întreabă nimni de cantităţi de lemn de foc", spune Călin Lupşe, director Ocolul Silvic Baia Mare.

Această cantitate de lemn de 200 de metri sterni a fost fost pregătită pentru populaţie în urmă cu 4 luni. De atunci, nimeni nu s-a interesat de ea. "Noi avem un preţ de 256 de lei la metru stern de lemn pe tir. Metru stern înseamnă o figură geometrică de 1 metru, pe 1 metru, pe 1 metru. Şi vine undeva la 326 de lei metru cub, plus TVA 5%", a explicat Călin Lupşe, director Ocolul Silvic Baia Mare.

Chiar dacă prețurile sunt mai mici și cu 20 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, românii nu sunt interesați de ofertă. Majoritatea se folosesc încă de lemnele de foc cumpărate anul trecut. "Anul trecut le-am achiziţionat unde la 360 de lei metru, după câte ţin minte a fost un preţ destul de mare, dar asta a fost, că ne-a fost frică că se vor scumpi şi am luat o cantitate mai mare, că luând la cantitate mai mare se mai poate negocia un pic la preţ. Anul ăsta s-a ieftinit", spune un român.

"Mi-a mai rămas un metru de lemn", spune un localnic. Recunoaşte că şi-a cumpărat anul trecut mai mult, pentru că se vorbea foarte des de criza energetică şi i-a fost frică să nu rămână fără.

Prețul pe metru cub variază în funcție de esența lemnului de foc, dar și de județul din care este achiziționat. La Braşov, costul poate ajunge până la 324 de lei, la Gorj până la 340, iar la Sibiu până la 500 de lei.

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Vânzări sub aşteptări la lemnele de foc, deşi preţurile sunt şi cu 20% mai mici faţă de anul trecut. Care este motivul