Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Varianta finală a ordonanţei pe energie care ar putea fi adoptată vineri. Noul tarif ar putea duce şi la scăderea preţului alimentelor

De anul viitor, nimeni nu va mai plăti energia electică la preţul pieţei. Consumatorii casnici vor avea trei plafoane de preţ, iar cei non-casnici vor beneficia de preţuri maximale. Plafonarea tarifelor la energie ar trebui să domolească scumpirile. Producătorii vor avea cheltuieli mai mici cu facturile, ceea ce ar trebui să se reflecte în preţuri. Ordonanţa din energie are toate şansele să fie adoptată mâine, în şedinţa de Guvern.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 10.11.2022 , 19:32

Cătălin Scarlat are cinci magazine alimentare în Capitală. Factura lunară la energie electrică ajunge la câteva zeci de mii de lei. " În jur de 20.000 de lei, luna precedentă, iar ca şi consum de energie electrică ar fi 1,5 Mwh", a declarat Cătălin Scarlat, proprietar magazin. Până acum, plătea 1 leu pe kWh pentru 85% din consum. Restul de 15% era facturat la preţul din contract, de câteva ori mai mare faţă de preţul reglementat. Din ianuarie însă, va da 1 leu/kWh, indiferent cât consumă. Iar facturile mai mici ar trebui să aducă şi preţuri reduse pentru cumpărători.

Piaţa de energie va fi reglementată în proporţie de 80%

"Mă aştept să avem scăderi de preţuri în zona produselor alimentare", a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. Nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei pe kWh. "Vom continua să asigurăm preţul de 0,68 de bani pentru cetăţenii care consumă până într-o sută de kWh, 0.80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kWh. Pentru IMM-uri s-a stabilit să menţinem acea sumă de 1 leu pe kWh, iar pentru marii consumatori 1,3 lei", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României. Indiferent de consum, familiile cu mai mult de trei copii, serviciile publice, bisericile şi cei care au nevoie de aparate medicale vor avea un tarif plafonat la 68 de bani.

Vezi și

"Toate aceste amendamente, săptămâna viitoare, le vom face în Parlament", a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD. Piaţa de energie va fi reglementată în proporţie de 80%. "Va exista un achizitor unic, şi acesta va fi OPCOM-ul, care va achiziţiona 80% din cantităţile disponibile la anumiţi producători cu preţul de 450 de lei. Şi va revinde la acelaşi preţ către furnizori. Se va păstra piaţa liberă în continuare pe un anumit segment. Zona de import/export de energie se va derula prin această zonă liberă a pieţei", a declarat Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie.

Cu alte cuvinte, statul nu va mai trebui să ofere compensări furnizorilor. "Povara nu va mai cădea pe umerii furnizorilor din energie şi pe bugetul de stat, ci preţul va fi plafonat la producător, asigurând producătorului costul de producţie şi un profit. Un cost de producţie minim este de 110 lei pe MWh. Poate ajuge să depăşească 450 de lei în cazul producătorilor pe cărbune", a declarat Adrian Vintilă, FEL România. Noul mecanism de pe piaţa energiei ar trebui să fie valabil până în 2025. România produce aproximativ 90% din cantitatea de energie electrică de care are nevoie. Însă, în perioadele de consum maxim, 30% din necesar este asigurat din import.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri economice » Varianta finală a ordonanţei pe energie care ar putea fi adoptată vineri. Noul tarif ar putea duce şi la scăderea preţului alimentelor