Antena Meniu Search
x

Video Veste proastă pentru 8 milioane de români care au contribuit la Pilonul 2, pensia privată obligatorie

Inflaţia ne mănâncă şi banii de pensie. Pensia privată, mai exact. Toate fondurile din Pilonul 2, la care contribuie în jur de opt milioane de români, au înregistrat scăderi de la început de an. Cine iese acum la pensie primeşte mai puţini bani din fondul privat faţă de anul trecut. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 01.06.2022, 20:02

Vezi și

Scumpirile-record au mai atacat un sector: economiile românilor. Opt milioane de angajaţi privesc acum la un cont cu bani mai puţini, deşi au contribuit la fel ca anul trecut la pensia privată. 

25 la sută din salariul nostru brut merge către bugetul de asigurări sociale, dintre care 21 la sută către Pilonul 1, pensia de stat, către sănătate şi către şomaj, iar 3,75% către Pilonul 2, adică pensia privată obligatorie. În momentul de faţă sunt şapte fonduri private de pensii autorizate de ASF să gestioneze aceste sume. De la începutul anului, potrivit unei analize, toate au înregistrat scăderi. Vorbim, în medie, despre o scădere de 7,2%. Ce au observat, de fapt, cei care şi-au verificat sumele din Pilonul 2? În ultima perioadă scăderile au fost între 5 şi 8 la sută. 

Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România: Dacă ne uităm la portofoliul fondurilor de pensii vedem că undeva la 60% din portofoliu sunt titluri de stat, în general obligaţiuni, iar undeva la 25% acţiuni, în special pe Bursa de Valori Bucureşti. 

Şocul inflaţionist a afectat puternic preţurile titlurilor de stat în care au investit fondurile de pensii, lucru care se vede, acum, şi în economiile salariaţilor. 

Pe acelaşi subiect

Radu Crăciun, expert în pensii private: Foarte multă lume îşi va scoate banii de pensie în anii care urmează. Nu săptămâna aceasta şi în luna aceasta. Deci impactul este doar contabil, iar pe termen mediu şi lung este probabil ca să fie estompat. 

Reporter: Cum ne protejăm economiile de inflaţie?

Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România:  Diversificând. Ar trebui să diversificăm pe valute, de ce? Pentru că ele se comportă diferit şi au rate de inflaţie diferite. 

Opt milioane de români au contribuit la Pilonul 2

O persoană care a contribuit, lună de lună, la nivelul salariului mediu pe economie încă de la înfiinţarea Pilonului 2, adică din 2007, a strâns în cont în jur de 20 de mii de lei, potrivit unei simulări. Dacă ar ieşi la pensie în acest an ar primi cu peste 6% mai puţin din această sumă faţă de cât ar fi primit anul trecut. 

Radu Crăciun, expert în pensii private: Este o evoluţie de conjunctură, însă, pe termen mediu şi lung, expunerea la tiluri de stat va fi de natură să aducă randamente fondurilor de pensii private. 

Reporter: Când ne-am putea aştepta la o revenire? 

Radu Crăciun, expert în pensii private:  Odată cu primele semnale că inflaţia începe să scadă. 

De scăderea fondurilor private vor fi afectaţi, în acest an, în jur de 260 de mii de români care vor ieşi la pensie în acest an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Veste proastă pentru 8 milioane de români care au contribuit la Pilonul 2, pensia privată obligatorie