Antena Meniu Search
x

Video Veste proastă pentru românii cu pensii private. Guvernul se pregăteşte să aplice o măsură controversată din ianuarie 2023

Statul le-a pus gând rău şi pensiilor private. Din ianuarie 2023, profiturile încasate de fondurile private de pensii vor fi impozitate. Efectul firesc al acestor modificari: sumele acumulate la aceste fonduri vor fi tot mai mici. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 15.08.2022, 19:58

Vezi și

87 de miliarde de lei valorau, în iunie, pensiile private din pilonul 2 ale tuturor românilor. Banii sunt investiţi în acţiuni şi titluri de stat.

Fiecare angajat român contribuie lunar la pensii cu 25% din venitul său. De altfel, din cele 25 de procente, 3,75% se duc către pensiile private, care sunt administrate de 7 fonduri. Avem 7,7 milioane de români care contribuie la pilonul II de pensii. 

 Din ianuarie 2023 statul va taxa profiturile încasate de fondurile de pensii. 

Adrian Benţa, analist fiscal: În momentul în care un fond de pensii administrat privat deţine acţiuni la diverse societăţi pe o anumită perioadă de timp, atunci are dreptul să şi încaseze dvidendele distribuite din profiturile realizate de acele societăţi. Dividendele vor fi impozitate cu procentul de 8%. Din dividendul brut se reţine acest 8%, se achită la bugetul de stat. 

Pe acelaşi subiect

Adrian Codîrlaşu, analist CFA: Va fi, de fapt, o dublă impozitare. Prin acea modificare, când compania va plăti dividend către fondul de pensii, va fi impozitat. Iar apoi, când contributorul la fondul de pensii îşi va primi banii, va mai fi încă o dată aplicat impozitul. 

Pensiile private, taxate de stat

Astfel, sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

Adrian Negrescu, analist economic: Va duce, in final, la scaderea sumelor pe care le putem incasa in contul pensiei private. 

Adrian Benţa, analist fiscal: Probabil s-a mers pe principiul ce mai impozităm. S-au uitat în codul fiscal la ce dividende sunt neimpozabile, s-a descoperit că această sumă e neimpozabilă şi s-a luat decizia să se impoziteze.  Este doar o sursă suplimentară de impozitare.

În iunie, spre exemplu, s-au strâns în aceste fonduri cu 7 miliarde de lei mai puţin faţă de începutul acestui an. 

Adrian Negrescu, analist economic: Scăderea sumelor din fondurile de pe Pilonul 2 este cauzată pe de o parte, de investițiile greșite făcute de administratorii de fonduri, în plasamente riscante, pe piața de capital, iar pe de alta de impactul deprecierii titlurilor de stat. 

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Cred că pilonul II nu trebuie desfiinţat, dar, în schimb, trebuie să dezvoltăm şi ceea ce priveşte asigurările private şi să dezvoltăm tot lanţul. Este insuficient ce s-a făcut pentru anul 2022. 

Ministrul Muncii anunţă că în bugetul pensiilor de stat e o gaură de 12 miliarde de lei în acest an. Adică exact cât se virează în pilonul 2, explică ministrul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Veste proastă pentru românii cu pensii private. Guvernul se pregăteşte să aplice o măsură controversată din ianuarie 2023