Antena Meniu Search
x

Video Comparaţie: Ce pensie are un italian după 40 de ani de muncă într-un service auto și cât caștigă un român cu 45 de ani în aviație

Trăiesc în aceeaşi Europă, însă au vieţi complet diferite. În timp ce în România majoritatea pensionarilor abia îşi duce traiul de pe o zi pe alta, seniorii din Italia se bucură de la dolce vita, cu pensii de câteva mii de euro care le acoperă lejer cheltuielile. La noi, costul facturilor se resimte de trei ori mai mult.

Alin Stan
de Alin Stan

la 25.07.2022, 19:47

Vezi și

Este diferenţă uriaşă de trai între un italian şi un român. Govi Emilio a muncit peste 40 de ani într-un service auto şi în vânzări în Italia. Acum se bucură de pensie. La propriu. 

Govi Emilio, pensionar din Italia: "Am aproximativ 1900 de euro pe lună".

La polul opus se află Constantin Exerescu, un pensionar român în vârstă de 70 de ani, dintre care 45 i-a muncit în aviaţie. Pensia lunară nu este mai mare de 3000 de lei, venit din care abia îşi acoperă medicamentele, facturile şi mâncarea. 

Constantin Exerescu, pensionar din România: "M-am calificat în meseria de structurist de aviaţie. Am lucrat 44 de ani şi opt luni. Am iesit la pensie in 2018. După toate indexările care s-au aplicat, am ajuns să am pensie de 3000 de lei."  

Pe acelaşi subiect

Cheltuielile lunare, o altă provocare pentru pensionarii din România

Adică aproape 600 de euro. Diferenţe sunt uriaşe şi când vine vorba de cheltuielile lunare.

Govi Emilio: "Am un împrumut pe care l-am făcut pentru a renova bucătăria, îl am de un an și mai trebuie sa plătesc alți trei cu o rata de 220 de euro pe lună, cheltuielile mașinii de la benzina, pana la costuri fixe cum ar fi impozit și asigurare sunt de aproximativ 200 de euro pe lună. Sunt aproximativ 500 de euro de cheltuieli pentru alimente, carne, pește, ceea ce trebuie ca sa trăiești."

Constantin Exerescu: "Din 3.000 de lei, pe medicamente dau cam 400 de lei. În jur de 1200 de lei, chiar mai bine dacă stau să mă gândesc, se duc pe facturi. Asta pe timp de vară, iar cred că pe timp de iarnă, costurile sunt mai mari."

Pentru seniorii români, o cafea în oraş este un lux. Constantin Exerescu: "Ieşim în oraş, dar să ne plimbăm. Fără să bem nici măcar o cafea. Pentru că nu ne mai permitem."

Govi Emilio: "Împreună cu soția mea, când e posibil, în timpul săptămânii mergem la bar să bem o cafea, sa servim micul dejun."

În timp ce un pensionar român este mai atent la bani atunci când merge la piaţă, cel din Italia nu-şi numără fiecare cent.

Adrian Negrescu: "Un bătrân de acolo îşi permite să cumpere de trei ori mai multe lucruri decât cel din România. Are cu ce să-și plătească facturile și mancarea." 

O pensie medie în România nu este mai mare de 370 de euro, în timp ce italienii au aproximativ 1300 de euro pe lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Comparaţie: Ce pensie are un italian după 40 de ani de muncă într-un service auto și cât caștigă un român cu 45 de ani în aviație