Antena Meniu Search
x

Video Vești proaste pentru gospodari: Murăturile o să fie mai scumpe ca niciodată din cauza preţurilor ridicate la legume şi fructe

Murăturile vor fi anul acesta mai...acre ca niciodată. Cămara pentru iarnă ne costă scump, asta deşi avem o producţie autohtonă bogată, iar legumele şi fructele ar trebui să fie mai ieftine. În realitate, preţurile tot cresc. Explicaţia: comercianţii încearcă să recupereze pierderile şi cheltuielile mai mari din anul pandemiei.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 21.08.2021, 22:26

Vezi și

Septembrie bate la uşă, iar gospodarii încep deja să îşi pregătească cămara cu bunătăţi pentru iarnă. La tarabele cu vinete, vânzătorii abia dacă mai fac faţă clienţilor. Indiferent ce aleg să pună la murat, gospodarii plătesc mai mult ca niciodată. Un kilogram de gogoşari costă 8 lei, ardeiul kapia se vinde cu 5 lei kilogramul. La fel şi castraveţii, iar pentru un kilogram de ceapă clienţii plătesc 4 - 5 lei. Uleiul s-a scumpit şi el semnificativ în ultimul an - o sticlă de un litru a ajuns să coste 9 lei. 

''Sunt mai scumpe e adevărat. Nu mai punem cantităţile alea mari dar punem, trebuie să avem cât de cât. Dar mult mai puțin, ce sa facem.''

Adrian Benţa, economist: A fost un an cu creşteri mari de preţuri pentru materiile prime, pentru îngrăşăminte, pentru ierbicide, pentru forţa de muncă care nu se găsește, pentru energia electrică, pentru toate. Și atunci toate aceste cheltuieli se recuperează prin prețul pe care îl plătim.

Preţurile la legume şi la fructe au crescut

Pe acelaşi subiect

În prag de toamnă, când avem şi producţie autohtonă, legumele şi fructele de sezon ar trebuie să fie mai ieftine. Anul acesta însă, în loc să scadă, preţurile tot cresc.

''Foarte mult au crescut prețurile și cred ca vor creşte în continuare.''

''Ştii ce faci tu și e mult mai gustos!''

Însă, dacă luăm în calcul mâna de lucru, consumul de energie electrică şi borcanele în sine, constatăm că deliciile preparate acasă ajuns să coste la fel de mult ca cele din supermarket. 

Adrian Negrescu, consultant economic: Pentru majoritatea populaţiei toamna și mai ales iarna acestui an vor fi destul de dificile pentru că vor fi grevate de creşterile de preț.

Inflaţia anuală a ajuns deja la 5%, iar pentru finalul anului Banca Naţională prognozează o inflaţie de 5,6%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Vești proaste pentru gospodari: Murăturile o să fie mai scumpe ca niciodată din cauza preţurilor ridicate la legume şi fructe