Antena Meniu Search
x

Veşti TRISTE pentru românii cu restanţe la bănci!

Românii care au debite restante faţă de bănci trebuie să se aştepte ca executările silite împotriva lor să înceapă într-un timp mai scurt, iar procedurile de executare să se deruleze mult mai rapid

Românii care au debite restante faţă de bănci trebuie să se aştepte ca executările silite împotriva lor să înceapă într-un timp mai scurt, iar procedurile de executare să se deruleze mult mai rapid

Sunt doar două dintre modificările abuzive, cu impact devastator asupra clienţilor persoane fizice ai băncilor, aduse de Legea nr. 138/2014 care a "corectat" în luna octombrie Codul de procedura civilă.

"În contextul legislativ actual, executarea silită va putea fi demarata într-un timp foarte scurt, aceste prevederi avantajând în mod clar creditorul. Este evident că, pentru clienţii băncilor, aceste modificări se vor traduce în posibilitatea ca aceştia să ajungă mai rapid în situaţia de a fi executaţi silit, ceea ce poate conduce, printre altele, la blocarea conturilor acestora", a explicat avocatul Raluca Gheorghiu conform AvocatNet.ro.

În opinia lui Adrian Cuculis, avocat la Cuculis şi Asociaţii, modul de încuviinţare a executărilor silite va avea implicaţii dificile în sfera debitorilor.

"Pe de-o parte vor fi privaţi de dreptul la un tribunal imparţial atunci când se va cerceta cererea de încuviinţare a executărilor silite şi, pe de altă parte, vor fi lipsiţi de liberul acces la informaţia personală referitoare la procedura de incuviinare a executării silite, practic neavând niciun reper în timp, când şi cum vor fi executaţi silit", a menţionat avocatul.

Codul de procedura civilă a suferit modificări în luna octombrie, una dintre cele mai importante noutăţi fiind aceea că executorul judecătoresc poate să înceapă executarea silită fără să mai fie necesar să treacă prin instanţă.

Astfel, una dintre modificările cele mai importante, în opinia avocatului, priveşte renunţarea la procedura încuviinţării executării silite de către instanţă de judecata prin revenirea la încuviinţarea executării de către executorul judecătoresc.

În anul 2006, a fost introdusă în Codul de procedura civilă o prevedere similară, însă aceasta a fost declarată neconstituţionala de către Curtea Constituţională. CCR a decis în 2009 ca modificarea legii încalca principiul separaţiei puterilor în stat, executorii judecătoreşti neputând fi asimilaţi magistraţilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Veşti TRISTE pentru românii cu restanţe la bănci!