Antena Meniu Search
x

Exclusiv EXCLUSIV: Vinderea TAROM, construirea autostrăzii Comarnic-Braşov şi o fabrică uriaşă în Brăila. Mizele vizitei Guvernului Ciolacu în ţările arabe

Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri sunt de astăzi într-o vizită de lucru în Qatar. Delegaţia României vrea să negocieze mai multe proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii. Liderii Ministerelor au plecat cu planuri mari de acasă, vor investiţii de 15 miliarde de euro.

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 16.04.2024, 16:54

Vezi și

Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri au început o vizită oficială de 4 zile în Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Cele mai mari mize ale vizitei sunt cele economice.

Guvernul negociază ca Tarom sa aibă acţionariat din Emiratele Arabe Unite

Guvernul vrea să vândă Tarom unei companii aeriene din Emiratele Arabe Unite care ar putea deţine cel mult 49% din acţionariat. Premierul şi ministrul Transporturilor negociază cu o companie aeriană arabă care doreşte să investească şi să modernizeze Tarom. La schimb, această companie ar putea contribui la construcţia unui nou terminal pe aeroportul Otopeni. Tarom e în procedură de reorganizare la Comisia Europeană până în 2026 şi reprezintă o gaură la bugetul de stat. Compania aeriană Emirates a fost pe locul 4 din lume anul trecut.

Important de precizat este că arabii vor să investească și în infrastructură, mai exact pe ruta Comarnic-Brașov, prioritară, dar și în calea ferată Brașov-Predeal.  De aseamnea sunt interesați să concesioneze un perimetru din Marea Neagră pentru exploatarea resurselor eoliene offshore. Vor fi discutate și investiți în agricultură, mai exact două fabrici de 50 de milioane de euro fiecare. Una la Brăila unde vor să facă cel mai mare abator din Europa de sud-est şi o fabrică de lapte praf în Ialomița, la pachet cu 5 ferme cu câte 5000 de vaci, care sa crească producţia de lapte cu 750.000 de tone pe an. Vor fi discutate şi investiții în Portul Constanța.

Pe acelaşi subiect

Cine sunt cei şase miniştri plecaţi cu Ciolacu la arabi 

Ciolacu este însoţit în vizita în Golful Persic de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedinte ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedinte ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.

La Doha, premierul şi delegaţia guvernamentală vor avea întrevederi tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor cu prim-ministrul din Qatar şi ministrul Afacerilor Externe. Împreună cu omologul său din Qatar, Marcel Ciolacu va participa la ceremonia de semnare a unor documente bilaterale. Cei doi înalţi oficiali vor susţine declaraţii comune de presă. În Qatar, şeful Executivului român va avea discuţii şi cu reprezentanţii Autorităţii de Investiţii, fondul suveran de investiţii al statului. 

Marcel Ciolacu: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

"Dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va fi pe agenda întrevederilor pe care premierul României, Marcel Ciolacu, şi delegaţia oficială le vor avea în cadrul vizitei de lucru în Statul Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024. De asemenea, prim-ministrul se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Qatar", a anunţat marţi Executivul.

"Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice şi politice. Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar. Poziţia strategică, parcursul ascendent al economiei şi oportunităţile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susţin atractivitatea investiţională a României",  a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri economice » EXCLUSIV: Vinderea TAROM, construirea autostrăzii Comarnic-Braşov şi o fabrică uriaşă în Brăila. Mizele vizitei Guvernului Ciolacu în ţările arabe