Antena Meniu Search
x

Vouchere cadou de Ziua Bărbatului. Câţi bani ar putea primi "domnii" de ziua lor, pe 19 noiembrie

Ministrul Familiei anunţă un proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor, care este în 19 noiembrie. În prezent, Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 Martie, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Femeii. "Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept", a transmis Gabriela Firea.

de Redactia Observator

la 20.03.2023, 13:47

Vezi și

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Șanse continuă demersurile de promovare a principiului egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați.

”Vin cu o veste bună pentru bărbaţii şi băieţii noştri. Am iniţiat un proiect prin care propunem introducerea acordării tichetelor cadou cu ocazia Zilei Bărbatului - 19 noiembrie. Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci şi despre cele ale bărbaţilor, discriminaţi mai puţin ce-i drept. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse continuă, astfel, demersurile de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. De cele mai multe ori, femeile sunt discriminate, dar trebuie să recunoaştem şi situaţiile în care domnii sunt dezavantajaţi”, scrie Firea pe Facebook, precizând că împreună cu echipa sa de a Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, în colaborare cu specialiştii ANES, propune o modificare a Codului fiscal ”favorabilă şi domnilor”.

Vouchere cadou de Ziua Bărbatului

Legea 22/2016 stabileşte ca date oficiale 8 Martie - Ziua Femeii şi 19 noiembrie - Ziua Bărbatului.

Pe acelaşi subiect

Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou doamnelor şi domnişoarelor pe 8 Martie, cu ocazia Zilei Femeilor. ”Ne dorim, printr-un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca angajatorii să poată acorda şi domnilor un astfel de tichet în valoare de 300 de lei, scutit de impozite. Singura condiţie este ca acest beneficiu să fie prevăzute în contractul de muncă, fie el colectiv sau individual, sau în regulamentul intern al instituţiei. Prin acest proiect, iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi pe care îl lansăm în dezbatere publică, continuăm demersurile Guvernului României de promovare a principiului egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi la nivel naţional. Politicile publice în acest domeniu trebuie să aducă îmbunătăţiri semnificative asupra vieţii sociale şi, în principal, să corecteze acele atitudini şi comportamente care ar putea determina excluderea sau marginalizarea persoanelor”, conchide Gabriela Firea.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ziua internaţională a Bărbatului, sărbătorită pe 19 noiembrie

Data de 19 noiembrie este marcată ca fiind Ziua internaţională a bărbaţilor. are drept scop sprijinirea fiecărei persoane în parte, a familiilor, a comunităţilor religioase, a organizaţiilor guvernamentale sau non-guvernamentale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţilor bărbaţilor şi băieţilor din societate, promovând necesitatea de a-i valoriza pe aceştia, sănătatea şi bunăstarea lor. 

Iniţiatorul acestei zile, dr. Jerome Teelucksingh, din Trinidad & Tobago, sublinia faptul că ''marcarea Zilei internaţionale a bărbaţilor face parte dintr-o revoluţie globală a iubirii'', fiind sărbătorită de toate categoriile sociale, scrie Agerpres. Începând cu anul 1999, sunt organizate în acest sens slujbe religioase, manifestări, seminarii publice, forumuri, conferinţe, festivaluri sau strângeri de fonduri în scopuri caritabile, activităţi şcolare sau discursuri publice în instituţii. Este, deopotrivă, o bună oportunitate pentru a le mulţumi celor care-şi dedică viaţa în sprijinul comunităţii. La nivel internaţional au existat iniţiative de marcare a unei astfel de zile încă din anii '60 ai secolului trecut, în luna februarie. Canada, Franţa, SUA, Columbia, Rusia, China au încercat instituirea unei astfel de zile la nivel naţional. Cotidianul New York Times relata, la 24 februarie 1969, despre încercări de instituire din partea unor grupuri de bărbaţi a zilei internaţionale a bărbatului la data de 23 februarie, drept un echivalent al zilei internaţionale a femeii, marcată pentru prima dată în 1909.

Istoria zilei bărbatului

În 1994, organizaţii din Statele Unite, Europa şi Australia au marcat această zi în februarie, la iniţiativa profesorului Thomas Oaster, de la Universitatea din Missouri. Cu toate că multe state au renunţat la marcarea acestei zile, Asociaţia Malteză pentru Drepturile Bărbaţilor a continuat să o celebreze. În 1999, Trinidad şi Tobago au marcat această zi la data de 19 noiembrie, bucurându-se de succes în ţările din zona Caraibilor. În anul 2009, Comitetul Asociaţiei Malteze pentru Drepturile Bărbaţilor a votat schimbarea datei, urmând ca ziua dedicată bărbaţilor să fie sărbătorită la 19 noiembrie, aliniindu-se, astfel, cu celelalte ţări care începuseră să o celebreze la această dată. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la 3 februarie 2016, un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, România aliniindu-se şi ea acestei sărbători internaţionale. Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului a fost promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, şi publicată în Monitorul Oficial la 7 martie 2016. ''Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului, având drept scop eliminarea discriminării dintre femei şi bărbaţi şi creşterea gradului de conştientizare privind concilierea vieţii de familie cu viaţa profesională'', menţionează raportul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, potrivit cdep.ro. ''Sărbătorirea zilei femeii şi a zilei bărbatului este un prilej pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sexe, de a evidenţia realizările şi contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi prezentarea unor modele de urmat'', potrivit sursei citate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Vouchere cadou de Ziua Bărbatului. Câţi bani ar putea primi "domnii" de ziua lor, pe 19 noiembrie