238 de școli rămân închise în toată țara, iar predarea se va face online
238 de unități de învățământ din țară încep noul an școlar în scenariul roșu, adică cu participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții exclusiv online, iar în 7 unități vor fi scenarii mixte.
- Elevii din școlile încadrate în scenariul 3, sau scenariul roșu, vor face cursuri exclusiv online.
- 7 unități de învățământ din țară vor avea scenarii mixte, a anunțat Ministerul Educației.
Ministerul Educației a anunțat că, în urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) au emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021.
Astfel, conform acestora, se înregistrează următoarea situație conform raportării efectuate de inspectoratele școlare:
- 12.610 de unități de învățământ în Scenariul 1: participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
- 4.892 de unități de învățământ în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
- 238 unități de învățământ în Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
- 7 unități de învățământ în scenarii mixte (S2+S3) Varianta aceasta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice din fiecare unitate. Unele dintre unități se află în curs de reabilitare și altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât impun învățarea online.
Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ au adoptat propunerile în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (comunicată în data de 7 septembrie), de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.
Potrivit respectivei analize, în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.
Cele trei scenarii pentru începerea școlii
Autoritățile române au stabilit că în funcție de această analiză, bazată pe datele furnizate de DSP-urile din țară, se stabilește după care din cele 3 scenarii vor funcționa școlile.
Scenariul 1 sau scenariul verde - Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Pentru acest scenariu, incidența trebuie să fie mai mică de un caz la mia de locuitori în ultimele 14 zile.
Scenariul 2 sau scenariul galben - Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Acest scenariu este pentru localitățile cu o incidență de 1-3/1.000 locuitori.
Scenariul 3 sau scenariul roșu - Participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități / lecții online. Acesta va fi folosit pentru localitățile cu o incidență mai mare de 3 bolnavi / 1.000 de locuitori.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰