Antena Meniu Search
x

Video A luat 4,25 la Română la BAC, "pe nedrept", şi a făcut contestaţie. Nota primită în final de Andreea

Au contestat şi au trecut Bacul. Aproape 3.000 de liceeni, picaţi iniţial la examenul maturităţii, au luat medie de trecere după ce lucrările lor au fost reevaluate. Bucurie a fost şi în rândul a zeci de elevi de top, care, după contestaţii, s-au ales cu media perfectă la bacalaureat- zece curat. Brăila este judeţul cu cea mai mare rată de promovare, urmat de Cluj şi Iaşi.

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 19:38

Vezi și

Andreea Gâţa, elevă: "N-a fost nota la care m-aş fi aşteptat, în principiu. Credeam că o să iau una mai mare faţă de cea pe care am primit-o, pe nedrept."

Andreea se numără printre cei aproape 55.000 de liceeni care au depus contestaţii după ce s-au afişat notele de la bacalaureat. Absolventa Seminarului Teologic Sfântul Andrei din Galaţi a primit doar 4,25 la proba scrisă de Limba şi Literatura Română. După contestaţie, nota a crescut semnificativ.

Andreea Gâţa, elevă: "De la 4.25 până la 6.80. Două puncte şi..."

Note mai mari după contestaţii

Pe acelaşi subiect

După contestaţii, aproape 52.000 de note au fost modificate. 2.758 de absolvenţi care picaseră bacalaureatul sunt acum promovaţi, iar rata de promovare a crescut cu 2,2% - de la 72,8% la 75%. Numai la proba scrisă de Limba şi Literatura Română au fost peste 300 de note care au crescut cu peste un punct şi jumătate. Cea mai mare diferenţă între nota iniţială şi cea reevaluată într-un liceu din Bucureşti a fost de trei puncte la examenul de logică. 

Andreea a avut însă ghinion. Chiar şi cu nota modificată la Română, i-au mai lipsit patru sutimi pentru a trece.

Andreea Gâţa, elevă: "Nu ştiu la ce s-au gândit când ne-au corectat testele, tezele. Poate nu le-a păsat de viitor, nu s-au gândit că noi ne vom demoraliza în momentul în care vom vedea notele acestea."

După contestaţii, a crescut şi numărul elevilor cu medie perfectă de la 54 la 78. Printre cei care au primit media zece după reevaluare sunt şi trei liceence din Brăila. Mirela şi Teodora sunt colege de zece la Colegiul Nicolae Bălcescu, pe specializarea mate-info, iar Ana e la secţia filologie, la colegiul Gheorghe Murgoci.

Brăila este judeţul cu cea mai mare rată de promovare anul acesta - 89,1% - şi se menţine în top de ani buni Rezultatele au fost contestate de-a lungul timpului de asociaţiile de părinţi, care spun că elevii cu note slabe sunt îndemnaţi de profesori să nu participe la examene, tocmai pentru a nu trage procentul de promovare în jos. Practica a primit chiar numele de "fenomenul Brăila". 

Cluj şi Iaşi sunt următoarele judeţe în top când vine vorba de procentul celor promovaţi, cu 88,4%, respectiv 86,6%. La polul opus sunt judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu. În Ilfov, rata de promovare a fost, anul acesta, de 59%, cea mai mică din ţară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Educatie » A luat 4,25 la Română la BAC, "pe nedrept", şi a făcut contestaţie. Nota primită în final de Andreea