Video Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. E concurenţă uriaşă la facultăţile de limbi străine. 25 de candidaţi sunt în competiţie pentru un singur loc la secţiile de Coreeană sau Japoneză. Bătălie mare e şi la Informatică. Iar Ecologia şi Protecţia mediului câştigă teren în faţa Psihologiei, care era în top anul trecut.
După primele zile de înscrieri, la Universitatea din Bucureşti cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Limbi Moderne Aplicate. Candidaţi mulţi au fost şi la informatică.
"Limbile mai neobișnuite, mai exotice, persană, japoneză, coreeană, mai puțin de circulație internațională, dar totuși căutate în rândul studenților. Cea mai mare concurență este la Limbi Moderne Aplicate cu 25 de candidați pe locurile de buget, Tehnologia Informației cu aproape 20 de candidați pe locurile de buget, Chimie Farmaceutică cu aproape 11 candidați, Ecologie și Protecția Mediului cu aproape 10 candidați și Psihologie și Științe Cognitive cu aproape 10", a declarat Bogdan Oprea, purtător de cuvânt Universitatea din București.
Record la Psihologie în 2023
Anul trecut, facultatea de Psihologie a condus în topul preferinţelor, cu un record de aprope 40 de candidaţi pe un singur loc. Pe locul al doilea rămâne programarea, fie că este vorba despre Matematică-informatică de la Universitate, Automatică şi Calculatoare de la Politehnică sau Cibernetică de la ASE.
- Se înființează o nouă Universitate în România. Ce facultăți va avea
- Calendarul anului școlar 2024-2025. Vacanţa de iarnă începe din weekend. Când se întorc elevii la cursuri
- O nouă materie în programa elevilor de liceu. Anunţul făcut de ministrul Educaţiei, Ligia Deca
- Vacanţa de iarnă 2024-2025: elevii şi profesorii vor avea 18 zile libere consecutive, de Crăciun şi Anul Nou
- Încep înscrierile pentru Bac 2025, probele de competențe. Ce trebuie să ştie elevii
"Eu personal vreau la CTI și colegul meu la informatică. Ieși inginer, și la informatică doar programator", spune un tânăr. Întrebat de ce vrea să devină inginer, spune: "Că așa zice tata". "Aş vrea să dau la facultate la ASE, la administrarea firmei, și să fac firme, afaceri, să învăț piață. Business-uri cu imobiliare", spune un absolvent.
Lideri pe zona de IT
"Am devenit un hub de IT în zona europeană și cred că lideri în zona est-europeană. Cea mai cautată secţie la noi e secţia de calculatoare, unde concurența depășește 15 pe loc. Salariile au devenit atractive, 5.000-10.000 de lei un tânăr student și după cerul este limita", explică Mihnea Moisescu, decanul facultății de Automatică și Calculatoare.
E şi unul dintre motivele pentru care mulţi viitori programatori nu mai pleacă departe de casă. În Marea Britanie şi Olanda, altădată preferatele studenţilor, costurile vieţii au crescut considerabil. "Nu ai oferă aceleași beneficii că în trecut, mai ales în Anglia, că acolo se caută cel mai des, Olanda e facultate ieftină, dar cazarea mai scumpă, până la urmă tot în ţară e mai bine", spune un absolvent.
"Românii aplică în Belgia, Spania, Italia, în Ţările nordice. Deși mulți aplică în continuare la domenii precum informatică, data science, psihologie, drept tot mai mulți elevi investesc timp pentru a găsi programul perfect pentru ei, fie că asta înseamnă o combinație de filosofie politică sau design vestimentar sau design grafic", explică Sînziana Medvenţchi, consilier Edmundo.
Facultatea nu mai este o prioritate
Facultatea nu mai este însă o prioritate pentru mulţi dintre absolvenţii de liceu. Anul trecut 450.000 de studenți au început o facultate în România, față de anul universitar anterior, când numărul ajungea la aproape 538.000 de boboci. Și dacă ne uităm și mai în spate, numărul era și mai mare. Oricum, România stă prost la studii superioare. Doar unul din patru români a reușit să termine un program de licenţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰