Petiții ale părinților pentru anularea sau amânarea Bacalaureatului și Evaluării Naționale
Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională ar trebui anulate! Este propunerea a sute de părinţi şi de profesori din ţară care au trimis mai multe petiţii la Ministerul Educaţiei.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Zeci de mii de persoane au semnat o petiție pentru anularea examenului de Evaluare Națională.
- O decizie finală ar urma să fie luată în funcție de evoluția infectărilor cu noul coronavirus.
Conform informaţiilor Observator, Monica Anisie ia în calcul şi acest scenariu dacă, după relaxarea măsurilor, numărul de îmbolnăviri va exploda.
"Indiferent de cât studiază acasă, după 2-3 luni de stat acasă, un elev nu poate face faţă unui examen", este petiţia semnată deja de peste 33 de mii de oameni care susţin anularea examenului de Evaluare Naţională.
Stresul la care sunt supuşi elevii de 15 ani şi riscul prea mare de infectare cu noul coronavirus sunt principalele probleme ridicate de părinţi.
Şi nu este singura petiţie de acest fel.
Alte 200 de persoane au semnat petiţia făcută de un psiholog, care cere măcar amânarea examenelor.
Maria Mermezan, iniţiatoarea petiţiei: Mi se pare că supunerea lor unui examen în acest moment este nerealist şi este un abuz. Să cerem să intre în examenul de Evaluare Naţională ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.
Tamara Ionescu, mamă: Toată această schimbare de programă şi pur şi simplu de a face lucrurile să fie făcute să scăpăm să bifăm că s-a rezolvat şi acest examen mi se pare că este prea făcut la repezeală.
Printre elevii care termină clasa a opta, părerile sunt împărţite. Incertitudinea îi afectează cel mai mult.
Iasmina, elevă clasa a VIII-a: Ştiu că profesorii îşi dau interesul şi silinţa pentru a putea fi pregătiţi pentru examen doar că nu prea ajută, adică nu merge. Copiii de la ţară care n-au acces la internet ce fac?
Şi colegii lor mai mari se confruntă cu aceleaşi probleme. De ce să mai dea examenul de Bacalaureat dacă admiterea la universităţi se va da online?
Asociaţia Învăţătorilor şi a Profesorilor din România a trimis o scrisoare către Klaus Iohannis şi reprezentanţilor Guvernului pentru anularea examenelor naţionale.
Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România: Nimeni nu poate să răspundă de ce cei care dau examenul de licență, de masterat, de doctorat, pot fi evaluați de acasă, la distanță, iar minorii de 13 și de 17 ani trebuie evaluați în clasă și duși la pregătire. Asta nu o înțelegem!
Profesorii susţin că oricum mulţi dintre elevi şi supraveghetori vor refuza să participe la examene. Fie pentru că sunt bolnavi, fie pentru că le este frică de îmbolnăvire.
Viorel Dolha, președintele Asociației Învățătorilor din România: Au avut o medie de absolvire de clasa a 9, 10 ,11, 12. Se face o medie și aceea este media care ține locul Bacalaureatului. Suedia, de exemplu, nu are niciun fel de examen de Bacalaureat. Sigur că nu este o măsură perfectă, dar orice altă soluție ori pune în pericol viața copiilor, profesorilor, ori ar crea alte discriminări.
Monica Anisie promite în continuare că acest an şcolar nu va fi îngheţat.
Monica Anisie, ministrul Educației: Eu sper că am luat cea mai bună decizie, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru și gândindu-mă la binele copiilor. Ne dorim să fim sănătoși și să rămânem în siguranță.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰