Antena Meniu Search
x

Video Atenţie la semnele depresiei în cazul copiilor care fac şcoală online

Fac şcoala online, sunt departe de prieteni şi se simt izolaţi. De luni întregi, universul elevilor se învârte în jurul unui ecran. Iar asta duce la un fenomen periculos: tot mai mulţi copii şi adolescenţi ajung la psiholog cu atacuri de panică sau, mai grav, cu gânduri sinucigaşe.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 13.01.2021, 21:33

Vezi și
  • Lipsa comunicării şi a interacţiunii sociale au efecte profunde
  • Părinţii trebuie să fie mai înţelegători şi flexibili

Tatăl unui elev de clasa a 5-a a cerut ajutorul unui psiholog, după ce a observat că fiul lui are un comportament ciudat. Băiatul devenea agitat la orele online.

Tată elev: A fost o trecere destul de bruscă şi nici nu a reuşit să se acomodeze cu profesorii. De la un copil vioi, am observat că face uşoare atacuri de panică. Brusc, începeau să-i transpire palmele, se înroşea, se pierdea.

Sunt semnele depresiei, spun specialiştii, care afectează din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi. 

Lipsa comunicării şi a interacţiunii sociale au efecte profunde. 

Mihai Craiu, medic pediatru: Noi, ca toti urgentişti pediatri, am început sa vedem din ce în ce mai frecvent adolescenţi cu idei de suicid, depresie. Acest stat acasă şi această distanţă şi lipsa colegilor şi a interacţiunilor umane au efecte absolut impresionante.

Ce pot face părinţii în cazul copiilor depresivi

Părinţii trebuie să fie mai înţelegători şi flexibili. Şi, de ce nu, să le îngăduie din când în când copiilor, să se joace pe calculator. Sunt recomandate jocurile educative, unde pot interacţiona virtual cu prietenii.

Alexandru Paziuc - medic psihiatru: A nu-i lăsa pe ei să comunice, a nu-i lăsa să socializeze, chiar şi printr-un joc de calculator, înseamnă să le diminuăm speranţa, înseamnă să îi demotivăm, să îi izolăm mai mult. 

Este important şi felul în care profesorii se raportează la elevi şi orele online.

Alina Ciupercovici, psiholog: Mulţi dintre copii sunt foarte bucuroşi pentru că au descoperit că profu' de mate are pisică acasă şi l-a făcut mai uman lucrul ăsta. 

În cazul în care observaţi schimbări în comportamentul copiilor, e bine să apelaţi la ajutorul unui psiholog. Rezultatele vor apărea cu răbdare şi perseverenţă. Terapia ar putea dura şi 6 luni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Atenţie la semnele depresiei în cazul copiilor care fac şcoală online