Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video BAC-ul în două etape nu e pe placul tuturor. Elevii se plâng că nu sunt pregătiţi emoţional şi li se pare ciudat să dea probele orale după Revelion

Bacalaureatul în două etape, iarna şi vara, îi plasează încă o dată în tabere adverse pe elevi şi pe ministrul Educaţiei. În propunerea de calendar, probele scrise sunt programate la nici o săptămână după terminarea şcolii. Elevii spun că nu sunt pregătiţi emoţional pentru asta şi cer mai mult timp între banchet şi examene. La fel de ciudat li se pare să dea probele orale la începutul anului, imediat după vacanţa de Revelion.

de Mădălina Iacob

la 13.08.2024 , 20:03

Programate de obicei la sfârşitul lunii iunie, probele de competenţe lingvistice şi digitale ar urma să aibă loc între 27 ianuarie şi 7 februarie 2025. Cea mai controversata propunere este legată de probele scrise de la Bacalaureat. Vor începe pe 10 iunie, limba romana, apoi matematica sau istoria a doua zi, urmată de proba la alegere pe 12, si limba materna pe 13 iunie. Elevi si parinti sunt, deopotrivă, nemultumiti - liceeni de clasa a douăsprezecea termina şcoala pe 6 iunie.

Singura propunere care îi încântă pe elevi

"Propunerea noastra e sa se mai decaleze cu o saptamana sau o saptamana si jumatate dupa terminarea anului scolar. E nevoie chiar si pentru partea emotionala a elevului, cumva a terminat festivitatea absolvire si imediat da Bacul. E nevoie de timp de reflectie si intelegere tu cu tine", a declarat Bianca Ivan, preşedinte Consiliul Elevilor. Alt motiv de nemulţumire - examenele la materiile grele sunt programate în zile succesive. "Copiii au nevoie de recuperare, nu de a încărca memoria cu materia, ci din punct de vedere mental. Limba si literatura romana, matematica, proba obligatorie, proba la algere, intre acestea este nevoie de cate o zi de pauză", a declarat Eugen Ilea, FNAP. "Nu s-a putut stabili o zi de pauze între probe pentru ca ziua de 9 iunie este zi libera, sărbătoarea Rusaliilor rămân patru zile lucratoare la dispozitie. Pana acum perioada de la data incheierii cursurilor si pana la debutul probelor scrise era prevăzută pentru organizarea examenelor a compentelor. Nu mai e nevoie de timp pentru acest examene", a declarat Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Vezi și

O prevedere din noul regulament îi bucură, însă, pe elevi. Candidaţii la examenul de Bacalaureat pot să îşi vadă lucrarea corectată înainte de faza contestaţiilor - vor primi teza în format digital. "Unii nu stiu exact pe ce au fost punctati si pentru ce au fost depunctati si daca pot sa mai vada lucrarea, pot consulta baremul si sa nu le scada nota, pentru ca multora le scade nota", spune o tânără. Aceeaşi opţiune o vor avea şi elevii de clasa a opta care susţin Evaluarea Naţională. Pentru ei, ministerul propune ca date de examen perioada 23 - 25 iunie.

Bacalaureat 2025

  • Limba română - 10 iunie
  • Proba obligatorie - 11 iunie
  • Proba la alegere - 12 iunie
  • Limba maternă - 13 iunie
Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Educaţie » BAC-ul în două etape nu e pe placul tuturor. Elevii se plâng că nu sunt pregătiţi emoţional şi li se pare ciudat să dea probele orale după Revelion