Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Câte măşti poate asigura Guvernul pentru elevi în noul an şcolar

Dreptul la educaţie se împiedică în măştile de protecţie. Elevii şi profesorii vor trebui să şi le cumpere singuri dacă vor să vină la şcoală în toamnă.  Guvernul a promis în urmă cu trei luni că le cumpără pentru toată lumea, dar acum s-a răzgândit. Vicepremierul Raluca Turcan spune că doar elevii din mediile defavorizate vor primi măşti gratuit.

de Lucsandra Săndulescu

la 23.08.2020 , 21:02

  • Guvernul intenţionează alocarea de 50 de milioane de Euro.
  • Anul şcolar va începe pe 14 septembrie.

Uite masca, nu e masca. Aşa se joacă guvernanţii cu dreptul la educaţie al copiilor.

Raluca Turcan, Vicepremier: Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măşti pentru toţi copiii din ţara aceasta, pentru toţi profesorii.

Nu acelaşi lucru îl spunea premierul, cu trei luni în urmă.

Vezi și

Ludovic Orban, Premierul României (mai 2020): Am spus că vom lua măşti pentru toți. Deci măști vor fi pentru orice copil care vine fără mască la școală.

(Reporter): Câte?

(Ludovic Orban): Câte este necesar.

Doar că lucrurile s-au schimbat...

Ludovic Orban, Premierul României: Ce nu putem noi rezolva, o facem cu autorităţile locale. Unele dintre cheltuieli vor fi făcute guvern, minister, altele de autorităţile locale, altele de unităţile şcolare.

Nevoile estimate de Guvern sunt de 50 de milioane de euro. Pentru toată ţara. La o medie de 1,5 lei pentru o mască, banii ajung pentru puţin peste 160 de milioane de măşti. În România, sunt trei milioane de elevi şi peste 250 de mii de profesori. Dacă toţi îşi uită măştile acasă, s-ar putea face maximum două luni de şcoală cu respectarea măsurilor de protecţie.

Raluca Turcan, Vicepremier: Deci sprijinul merge către categoriile defavorizate, printr-o achiziţie deja finalizată la ministerul Sănătăţii.

Rareş Voicu, Preşedintele Consiliului Elevilor: E inadmisibil pentru ca in luna aprilie, a acestui an, Guvernul ne asigura pe toţi că elevii şi profesorii vor primi măşti începând cu începerea anului şcolar şi acum s-au întors la 180 de grade şi ne spun că acest lucru nu mai este posibil.

Am încercat să găsim explicaţii chiar de la vicepremier, dar ne-a răspuns mesageria vocală pe telefonul său. Nici ministrul Educaţiei nu ne-a lămurit...

Monica Anisie, Ministrul Educaţiei: Deci dacă vreţi să vorbesc despre BAC, bine, dacă nu, nu a fost nicio discuţie legată de măşti, Ministerul Educaţiei nu se ocupă de măşti,  Ministerul Educaţiei se ocupă de procesul de învăţământ.

(Reporter): Spuneţi-mi, vă rog, când vom şti ce se va întâmpla din toamnă. Mai sunt 3 săptămâni!

Conversaţia telefonică s-a oprit însă aici. O oră mai târziu, ministrul a revenit şi ne-a spus că i s-a închis telefonul... Nicio altă informaţie despre ce se va întâmpla din 14 septembrie.

Rareş Voicu, Preşedintele Consiliului Elevilor: Responsabilitatea este a autorităţilor Asta este clar! Pentru că trecem printr-o perioadă foarte, foarte grea, din punct de vedere economic, şi părinţii resimt această încărcătură poate mai mult decât oricine.

Costul unui set de măşti de protecţie variază între 50 de lei şi 150 de lei, pentru 50 de bucăţi. Ceea ce înseamnă un cost per bucată ce variază între un leu şi maximum 3 lei, iar dacă ar fi să facem un calcul simplu, pentru o familie cu doi copii, care ar trebui să meargă în medie 20 de zile pe lună, la scoală, investiţia în sănătatea celor mici i-ar costa pe părinţi între 80 de lei şi 240 de m lei şi asigură practic două măşti pe zi pentru fiecare elev.

Situaţia cea mai grea este pentru părinţii din satele sărace, acolo unde mulţi trăiesc muncind cu ziua. Asta în condiţiile în care educaţia este un drept fundamental în România, dar şi gratuit.

Lucsandra Săndulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Educaţie » Câte măşti poate asigura Guvernul pentru elevi în noul an şcolar