Antena Meniu Search
x

Video Câţi copii ar trebui să facă parte dintr-o grupă. Profesorii spun că e imposibil: în Bucureşti se învaţă în 3 schimburi, cu aproape 40 de elevi într-o clasă

7 copii la creşă, 15 la gradiniţă şi 16 la şcoală. Atâţia copii ar trebui să faca parte dintr-o grupă în unităţile de învăţământ din România, conform noului proiect al Legilor Educaţiei. Un lucru imposibil, spun profesorii şi educatorii. Mai ales în Bucureşti, unde în şcolile supraaglomerate se învaţă în trei schimburi, cu aproape 40 de elevi într-o clasă.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 17.01.2023, 21:27

Vezi și

Grupele de la creşă nu ar trebui să depăşească 16 copii iar la grădiniţă, o clasă ar trebuie să cuprindă între 10 şi 20 de preşcolari. Părinţii ştiu foarte bine acest lucru. Anul trecut doar în cresele din Capitală peste 2.000 de copii au fost respinşi, din lipsă de spaţiu şi pentru că nu există cadre didactice suficiente. Cele mai mari probleme au fost în sectoarele 5 şi 6. Numărul grădiniţelor de stat nu depăşeşte cu mult 140. Iar cererea este cel puţin dublă, spun directorii.

"Solicitarile din partea părintilor sunt numeroase cu numarul putin de locuri care a fost scos la inscrierea de la nivel prescolar. Din 204 dosare pe care le-am primit la inscriere, mai mult de jumatate au fost respinse", a declarat Veronica Floroiu, director de grădiniţa. Tot noul proiect cere ca învăţământul să fie făcut în două schimburi la nivel naţional. În Bucureşti, cel putin 9 scoli organizează cursuri în trei schimburi.

Proiectul poate fi aplicat doar la privat, unde costurile pornesc de la 2.000 de lei în sus, lunar. "La creşă, maximul de elevi este de 8 anteprescolari, la gradinita 12-13, la scoala sunt formate clasele din maximum 17 elevi. De fiecare data cand parintii vin la vizionari, ne întreabă care este numarul de scolari sau prescolari acceptat intr-o clasa sau grupa si constituie un mare criteriu in alegerea institutiei de invatamant potrivite pentru copilul lor", a declarat Andreea Lupa, director educational privat.

Până în anul 2026, autorităţile promit că vor fi construite la nivel naţional 124 de creşe prin fonduri europene. Tot prin PNRR, ministerul Educatiei promite dotarea unor grădiniţe comunitare de anul viitor, adică acele centre de joacă înfiinţate în zonele defavorizate ale ţării, acolo unde nu există creşe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Câţi copii ar trebui să facă parte dintr-o grupă. Profesorii spun că e imposibil: în Bucureşti se învaţă în 3 schimburi, cu aproape 40 de elevi într-o clasă