Antena Meniu Search
x

Video Contre în Guvern pe testarea în masă a elevilor cu kituri rapide non-invazive, la revenirea din vacanță

Nici nu a început bine vacanţa iar oficialii se contrazic cu privire la revenirea copiilor la şcoală. Ministrul Educaţiei şi premierul îşi doresc o testare masivă a elevilor, cu kituri rapide, care nu sunt traumatizante. Ministerul Sănătăţii spune pas acestora pe motiv că testele recoltate din salivă nu sunt întotdeauna corecte.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 05.04.2021, 20:44

Vezi și
  • Ministerul Sănătăţii se opune folosirii acestor teste pentru că nu sunt exacte.

Şirul contrazicerilor a început de la o postare a Ministrului Educaţiei. Aşa că, Sorin Cîmpeanu propune să se folosească teste non invazive iar cele existente în şcoli să fie redirecţionate pentru testarea adulţilor.

O achiziţie pe care oficialii din Ministerul Sănătăţii nu ar vrea să o facă.

Andreea Moldovan, secretar de Stat Ministerul Sănătății: ”Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”.

Florin Cîțu susține testarea elevilor în școală cu teste rapide 

Pe acelaşi subiect

Specialiştii consultaţi de premier sunt însă de altă părere.

Florin Cîțu, premierul României: ”Eu sunt cel care a propus revenirea la școală după ce se face acest test. Dar, e adevărat, problema în România e că ele nu sunt introduse în metodologia INSP. Ele sunt folosite cam peste tot în lume”.

Până acum, în şcoli au fost folosite mult prea puţine teste - 19.000, spune Ministerul Educaţiei, 26.000 dacă e să ne luăm după cifrele de la Sănătate. 

Există două explicaţii: puţine şcoli au cabinete şi personal medical care să facă aceste teste iar puţini părinţi îşi dau acordul pentru ele. Şi cu cele mai puţin traumatizante există reţineri.

Dana Bobocea, director Liceul Grigore Moisil: Avem primite în două tranşe, o dată 600 şi o dată 100. Am utilizat deja 93, un procent de 14%. Cu privire la aceste teste non invazive, eu nu ştiu cum se utilizează, nu ştiu în ce spaţiu vor fi ele realizate. În sala de clasă? De faţă cu toată lumea?”

Părinţii cred că o testare cu kituri non-invazive ar fi de bun augur

Mamă: Da, desigur. De ce nu? Pentru siguranţa lor este ok”.

Tată: ”Nu ştiu cât de concrete sunt, cât de eficiente. E o măsură ok”.

Bunică: ”Când intervine politicul, întotdeauna devine o debandadă, că nu mai ştii să reacționezi. Eu cred că este foarte bine să fim testaţi”.

Peste 2.600 de elevi şi peste 2.100 de profesori, depistați cu Covid-19

Statisticile din 1 aprilie arată că, până acum, în școli au fost depistaţi pozitiv la noul coronavirus peste 2.600 de elevi şi peste 2.100 de profesori. În ultimele 14 zile au fost testaţi pozitiv la Covid-19  405 elevi şi 140 de cadre didactice.

Pentru a pune capăt polemicilor, ministrul Educaţei anunţă că va propune revenirea la şcoală a tuturor elevilor cu 3 condiţii: respectarea regulilor de distanţare, vaccinarea profesorilor şi doar dacă numărul de infectări este în scădere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Educatie » Contre în Guvern pe testarea în masă a elevilor cu kituri rapide non-invazive, la revenirea din vacanță