Antena Meniu Search
x

Cum a influențat Nicolae Titulescu unitatea națională

Nicolae Titulescu a fost un remarcabil om politic, jurist și profesor, un mare diplomat al națiunii române, fost ministru de externe al țării. Acesta s-a dedicat țării, deși a avut o mulțime de obstacole de înfruntat.

de Redactia Observator

la 21.12.2021, 10:23

Cum a influențat Nicolae Titulescu unitatea națională
Cum a influențat Nicolae Titulescu unitatea națională

Nicolae Titulescu a fost un om cu un caracter desăvârșit, care a militat mereu pentru pace și care a dorit și a făcut tot ce este posibil ca țara să aibă relații bune cu vecinii. Conceptul de Europa Unită îi aparține, dar după ce ideea a fost expusă, a fost nevoit să renunțe la cariera sa și să ia calea exilului.

Cu toate acestea, Nicole Titulescu este încă un reper pentru România în ceea ce privește cariera diplomatică. Mulți istorici încă îl consideră cea mai importantă personalitate internațională a perioadei interbelice.

Nicolae Titulescu s-a născut pe data de 4 martie 1882, la Craiova. Acesta a fost mai întâi prefect al județului Dolj, apoi președinte al Curții de Apel din Craiova şi deputat în Parlament sub guvernul lui Ion C. Brătianu. După ce a urmat cursurile liceului "Nicolae Bălcescu" din Craiova, a obţinut o bursă la Paris, unde a absolvit Facultatea de Drept. În ianuarie 1905, Titulescu a devenit doctor în drept civil al aceleiaşi instituţii de învăţământ superior.

Pentru că și-a dorit să exceleze în tot ceea ce face, a ajuns să vorbească la perfecție 4 limbi străine, a devenit profesor la Universitatea din Iași, profesor de drept civil și a avut idei reformatoare în învățămîntul juridic.

În 1907 se căsătoreşte cu Ecaterina Burcă și au devebit rapid unul dintre cele mai elegante cupluri ale Europei. Pe 13 aprilie 1909, Titulescu obţine docenţa Facultăţii de Drept din Iaşi, apoi este transferat la catedra de drept civil de la Universitatea din Bucureşti.

Intră în politică, în anul 1909, fiind membru al Partidului Conservator-Democrat condus de Take lonescu, unde promovează și susține reformele sociale şi economice. Este numit ministru de finanţe în guvernul Averescu, în 1917, pledând pentru reforma fiscală, cu caracter naţional. În vara anului 1918, pleacă la Paris, unde activează ca membru al Consiliului Naţional Român, înfiinţat de el alături de mari personalităţi române, precum Take Ionescu, Octavian Goga, Traian Vuia, sau Constantin Mille. Scopul lor a fost să aducă în prim plan dreptul poporului român la unitatea națională.

Eforturile lor nu au fost în zadar, iar în 1918 se formează România Mare. Alături de Regele Ferdinand, Regina Maria, Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, stă la loc de cinste și numele lui Nicolae Titulescu. Prima sa misiune diplomatică a fost la Conferinţa de Pace de la Paris, iar pe data de 4 martie 1920 a semnat tratatul de pace cu Ungaria, la Trianon, prin care s-a recunoscut Unirea Transilvaniei cu România. Începând cu anul 1922, Titulescu se dedică exclusiv politicii externe a ţării, din calitatea de diplomat şi ministru de externe.

În anii 1927-1928 şi 1932-1936, Titulescu a fost numit ministru al afacerilor externe. A contribuit la dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu ţările lumii. În mai 1934, în urma unei înţelegeri între Titulescu şi Litvinov, ministrul sovietic de externe, ste recunoscută suveranitatea României, urmată de semnarea, la 9 iunie 1934, a actului de reluare a relaţiilor diplomatice. Instalarea dictaturii fasciste în România, îl face pe Titulescu să plece în Franța, la Cannes. Acesta moare pe data de 14 martie 1992, iar rămăşiţele sale pâmânteşti au fost aduse în ţară şi înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, conform dorinţei testamentare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Educatie » Cum a influențat Nicolae Titulescu unitatea națională