Antena Meniu Search
x

Video Cum arată o zi din viaţa unui elev român. Temele pentru acasă, nelipsite nici în vacanţa mare

Nici în vacanţă copiii nu scapă de teme. Deşi un ordin de ministru le recomandă profesorilor să-i scutească pe elevi de exerciţii în timpul verii, mulţi dascăli sunt convinşi că repetiţia e mama învăţăturii. Experţii în Educaţie cred că moderaţia e totuşi cheia.  

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 05.08.2022, 20:42

Vezi și

Smaranda tocmai a terminat clasa întâi. După un an de lecţii, se bucură cât de mult poate de vacanţa de vară. Cele trei luni în care nu merge la şcoală nu înseamnă, însă, pauză de la învăţat. Este conştiincioasă şi şi-a făcut un program pentru fiecare zi ca să termine temele de vacanţă.   

Smaranda: Mănânc, mă joc, după aia ies afară şi mă întorc acasă mai fac din teme şi după mă relaxez. Mai desenez, mai citesc din enciclopedii. 

La fel ca mulţi alţi elevi, în toamnă trebuie să se ducă la şcoală cu lecţiile făcute. 

SmarandaDacă nu am mai face teme trei luni, nu am mai şti să facem teme. Am la mate şi la română.

Pe acelaşi subiect

ReporterŞi cam câte exerciţii ai primit

Smaranda: Zece pe zi. Am primit şi cărţi de citit. 

Reporter:Ce cărţi?

Smaranda Cărţi cu animale şi cu rime.

ReporterAdică poezii.

Smaranda Da.

În timp ce pentru unii copii exerciţiile din vacanţă sunt un mod de a rămâne conectaţi cu materia, pentru alţii nu sunt tocmai o bucurie. 

Copil: Foarte plictisitoare

Reporter: Nu-ţi place să faci exerciţii în vacanţă.

CopilNu.

Vacanţa mare, încărcată de teme

Un ordin de ministru din 2019 recomanda profesorilor să renunţe la temele de vacanţă. Majoritatea dascălilor, însă, preferă să le dea elevilor exerciţii de făcut pe timpul verii. Rezolvarea lor nu este, însă, obligatorie. 

Robert Avram, preşedinte consiliul elevilor: Avem studii făcute de experţi în educaţie care ne arată că mai degrabă în momentul în care copleşeşti elevul cu teme, nu îl faci să dobândească anumite competenţe şi cunoştinţe ci îl faci să urască temele în sine. 

Părinţii, în schimb, le susţin în continuare utilitatea. Cu o singură condiţie: să fie cu măsură.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mamă: Dacă sunt în număr mic focusate pe anumite cunoştinţe, sunt utile Dar dacă sunt kilometrice cu liste întregi de lectură, sute de exerciţii, atunci sunt chinuitoare. 

Eugen Ilea, federaţie de părinţi: Nu este rău să avem astfel de teme pentru vacanţă mai ales  în  condiţiile în care pregătirea copiilor noştri în aceastză perioadă de pandemie a fost precară.

Nu ne putem rupe copiii de interacţiunea cu şcoala, cu materiile respective.

Temele multe pot fi însă chinuitoare, o recunosc şi cei de la catedră. 

Cristina Tunegaru, profesoară de limba română: Ştiu că sunt profesori care dau în continuare teme de vacanţă foarte voluminoase şi exista posibilitatea ca un elev să aibă teme la mai multe discipline si să-i încărcăm foarte mult timpul. Trebuie să reducem aceste teme astfel încât să aibă timp şi pentru el, să aibă timp să se bucure de vacanţă, să se bucure de copilărie.  

Elevii se vor reîntoarce în bănci pe 5 septembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Cum arată o zi din viaţa unui elev român. Temele pentru acasă, nelipsite nici în vacanţa mare