Video Cum putem întârzia îmbătrânirea. Specialiștii dezvăluie care sunt alimentele care pot încetini acest proces natural
Este cunoscut faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Acest lucru ar putea fi cauzat de cei doi cromozomi X, din structura ADN-ului feminin. Conform unor cercetări recente ale oamenilor de știință canadieni, se pare că existența cromozomului X are o influență majoră în funcționarea sistemului imunitar și de aceea imunitatea femeilor este mai puternică. Această teorie, asociată cu spiritul conservator al femeii, ar putea explica de ce femeile trăiesc, în medie, cu 4 ani mai mult ca bărbații.
Subiectul a fost dezbătut în cadrul unei conferințe dedicate femeii, organizată de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Tema conferinței a fost longevitatea feminină și noile perspective asupra întârzierii procesului natural de îmbătrânire.
Lăcrămioara Frăsineanu, manager de Proiect Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu: Prin acest eveniment ne dorim să le oferim femeilor un regal, arătându-le o nouă perspectivă asupra celei de-a doua etape a feminității. Alături de invitații noștri ne-am propus să dezbatem factorii care pot inflența creșterea speranței de viață, în contextul noilor descoperiri științifice privind longevitatea feminină.
Citește și: Băuturi care te ajută la întărirea oaselor pe măsură ce îmbătrânești. Care sunt cele mai populare
- Un proiect naţional va încerca să îi aducă mai aproape pe tineri de patrimoniul cultural al României
- INS: În România au mai rămas puțin peste 19 milioane de persoane. Continuă procesul de îmbătrânire demografică
- România, în căutarea "fântânii tinereţii". Oamenii de ştiinţă dezbat noi metode pentru a încetini procesul...
75% din centenarii globului sunt femei
Ultimele studii arată că 75% din centenarii globului sunt femei. Specialiștii afirmă că această diferenţă este explicată, în mare parte, de stilul de viaţă mai sănătos al femeilor. Aceștia ne spun care sunt alimentele pe care, dacă femeile le consumă frecvent, este dovedit științific că pot încetini procesul de îmbătrânire.
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, clinica Nutriscience: Alimentele favorite ar fi cele ale modelului alimentar mediteranean, adică vegetale, legume, fructe, carne de bună calitate, carne de pește, carne slabă, carne de pui, de curcan, mai puțină carne grasă, mai puțină carne roșie. Discutăm, după aceea, de toate variantele de alune, migdale, nuci, nesărate, neprăjite. Și de lactate, lactatele să fie cât se poate cu grăsime mai puțină, dar nu complet degresate.
În cadrul conferinței "A doua etapă a feminității", specialiștii au încercat să evidențieze cum poate fi abordată corect această etapă fiziologică din viața femeilor. Potrivit acestora, menopauza poate fi anticipată prin teste genetice și trebuie asumată ca o etapă firească a feminității.
Dr. Gero Vasilika, medic obstetrică ginecologie, clinica MediPlus, prima clinică de menopauză din România: Menopauza este determinată genetic. Poate există un tratament, în momentul în care începe premenopauza. Dar oricum nu putem să o întârziem prea mult, față de cum suntem noi programați genetic.
Oana Stoianovici, coach transformațional "The Feminine" USA: Menopauza, de fapt, reprezintă, în plan spiritual, o trezire a întregii puteri a femeii și accesarea înțelepciunii. De aceea este foarte important să le facem pe femei să conștientizeze că viața nu se oprește atunci când vine menopauza, că feminitatea, frumusețea, devin mult mai prezente prin calitățile pe care fiecare femeie începe să le arate, să prindă curaj să le exprime.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰