Cutia elevului, soluția pentru agresiunea din școli

De Redactia Observator.
Publicat: 04.11.2020, 16:25.
Actualizat: 04.11.2020, 17:49

Avem legi care să apere copiii de alţi copii şi campanii să-i ajute să nu cadă victime bullying-ului, dar tot vedem des episoade violente în care sunt implicaţi minori.

Liceul de arte este prima unitate de învăţământ care are o astfel de cutie destinată elevilor. Imagini crude au loc pe holurile şcolilor ori pe străzi, dar despre care nici victimele, nici martorii şi nici măcar agresorii nu vorbesc... De teamă.

Câţiva elevi au vrut să se alăture campaniilor antibullying şi să atrăgă atenţia că aceste scene nu îşi au locul în şcoli şi nu trebuie ţinute ascunse dacă se întâmplă.

Elevă: De multe ori, îţi e ruşine sau frică să spui ceea ce simţi

De acum au un ajutor în plus. O cutie unde toţi cei care au trecut prin astfel de episoare traumatizante îşi pot pune mărturiile.

Elevă: Este o idee foarte bună. Pune copiii să nu-şi dezvăluie numele, să poată să fie sinceri, fără frică

Elevă: Ne poate ajuta foarte mult mai ales pe băieţii şi fetele care nu pot spune părinţilor şi profesorilor, le e ruşine şi de ceilalţi colegi

Liceul de Arte din Târgu Jiu este prima şcoală care va avea o astfel de cutie.

Daria Haidău - directorul Liceului de Arte Târgu Jiu: Mesajul este sugestiv: Îndrăzneşte să vorbeşti. Ceea ce îi determină pe elevii care sunt victime ale bullyingului să sesizeze în scris conducerea unităţii de învăţământ.

Pompiliu Ciochia – profesor: Este o campanie binevenită şi sperăm să fie dusă la bun sfârşit, adică să funcţioneze cu adevărat acele bileţele în cazul în care trebuie puse în cutie sa se rezolva probleme ce exista din pacate in invatamant.

La nivelul liceului, a fost constituită deja o comisie care va deschide în fiecare zi cutia ca să verifice dacă sunt sau nu sesizări.

Lidia Bîrsanu – psiholog: Astfel îi vom încuraja să relateze problemele cu care se confruntă, să-i asigurăm de confidenţialitatea bileţelului. Dacă situaţia copilului este una mai gravă, atunci se va apela şi la alte instituţii, în speţă Poliţia, DGASPC pentru a interveni.

În total, 230 de astfel de cutii vor fi amplasate în toate şcolile din judeţul Gorj în această lună. Campania "Îndrăzneşte să vorbeşti" a fost demarată după ce mai mulţi minori au fost bătuţi şi umiliţi de alţi copii. Scenele violente s-au lăsat cu reţineri şi trimiteri în judecată chiar dacă agresorii nu au decât 14 ani.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Mii de militari și polițiști mobilizați, de urgență, lângă București
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro