Video De ce ne pleacă tinerii după terminarea studiilor. Soluții pentru stoparea exodului de inteligenţă
De ce ne pleacă tinerii după absolvirea liceului şi mai ales, ce putem face să nu se mai întâmple asta? Sunt întrebări la care societatea românească trebuie să răspundă. Însă până atunci, chiar studenţii au fost invitaţi să găsească soluţii împotriva exodului de inteligenţă. Tineri din toată ţara au venit la Bucureşti pentru cea de-a paisprezecea ediţie a Congresului Studenţilor Români. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le-a fost şi în acest an partener şi i-a premiat pe cei cu viziune.
După doi ani de pandemie ce i-au ţinut la distanţă, tinerii s-au reunit la cel mai mare congres al studenţilor din ţară, unde discută cele mai mari probleme cu care se confruntă România la capitolul educaţie. Tema abordată anul acesta a fost Exodul de Inteligenţă. Timp de trei zile, tinerii împreună cu reprezentanţi ai statului, încearcă să identifice motivele pentru care absolvenţii aleg să îşi continuie studiile superioare în alte ţări şi ce pot face ca aceştia să rămâna în România.
Ina Nimerenco, preş. Uniunea Studenţilor: Principalele motive pe care le-am auzit în rândul colegilor mei sunt în primul rând oportunităţile, calitatea vieţii, nu se compară sau se compară foarte puţin cu România şi în acelaşi timp sistemul de sănătate.
Fundaţia Dan Voiculescu, unul dintre partenerii permanenți ai Uniunii Studenţilor din România, a lansat o provocare
Mai exact, un concurs în strânsă legătură cu tema ediţiei dezbătută la congres. Cei peste 120 de participanţi au trebuit să argumenteze motivele pentru care tinerii ar putea să renunţe la ideea de a părăsi România. Câştigătorul premiului cel mare se numeşte Cosmin, în vârstă de doar 23 de ani. Deşi a aplicat prin programul Erasmus la facultăţi din Turcia, Anglia şi Norvegia, tânărul a decis să revină de fiecare dată în ţară.
- Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României sprijină studenții în lupta împotriva diminuării exodului...
- A început Concursul Interdisciplinar "Aristotel". 15.000 de elevi din toată țara s-au înscris în competiție
- Proiecte pentru creşterea speranţei de viaţă, la FDVDR. Șansă uriașă pentru specialiștii în domeniul...
Cosmin Boțoroga, student: Noi, cei care plecăm în străinătate, consider eu, avem acea datorie morală faţă de ţară, faţă de cei care sunt aici să ne întoarcem cu acel know how şi să venim şi să îmbunătăţim ceea ce am văzut noi în străinătate că merge foarte bine şi să aducem şi la noi în ţară.
Juraţilor le-a fost greu să aleagă doar un câştigător dintre atâţia studenţi care au venit cu viziuni deosebite în ceea ce privește soluțiile care ar convinge tinerii să rămână în țară. Altor cinci studenţi li s-au acordat premii surpriză pentru ideile lor.
Carmen Ștefan, PR manager Fundaţia Dan Voiculescu: Au fost foarte mulţi aplicanţi, nu ne aşteptam a fost o surpriză foarte plăcută, a fost destul de greu să alegem câştigătorul pentru că foarte mulţi dintre ei s-au implicat cu sufletul, în primul rând şi cu cunoştinţele lor şi cu dorinţa de a găsi cele mai bune idei, de a propune cele mai bune soluţii pentru a rămâne în România.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰