Declarația pe propria răspundere pentru părinţi, fără bază legală
"Nu ştiu şi nu eu am făcut trimitere la acel articol". Este răspunsul Ministrului Sanatatii la gafa de proporţii din declaraţia pe care părinţii ar trebui să o completeze când îşi trimit copiii la şcoală. Falsul în declaraţii la care face trimitere declaraţia e de fapt un articol vechi de mai bine de 50 de ani care nu mai este valabil.
- Asociaţiile părinţilor au criticat declaraţia.
- Nelu Tătaru: "Voi verifica şi voi modifica".
Uite declaraţia, nu e declaraţia. Sau e, dar altfel.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Ar trebui să completăm această declarație în care spunem dacă copilul nostru în ultimele zile a prezentat niște semne. Haideți să nu complicăm această declarație. Voi verifica şi voi modifica.
În urmă cu câteva zile, Ministrul Educaţiei spunea că e ce trebuie.
Monica Anisie, Ministrul Educaţiei (12 august): Este o formă de care spunem noi este aproape final.
Iar preşedintele Iohannis cerea simplificarea procedurilor.
Klaus Iohannis, Preşedintele României (19 august): Nu trebuie să căutăm soluţii birocratice sofisticate dar fiecare trebuie să-şi asume rolul şi răspunderea care-i vine.
Să-şi asume răspunderea "Cunoscând prevederile articolului 292 Cod Penal cu privire la falsul în declarații (...) Un articol care face ca această declaraţie să nu atragă sancţiuni şi chiar să devină nulă. Şi asta pentru că articolul 292 care ar fi trebuit sa atragă răspunderea penală este de fapt un articol învechit din 1968. În actualul Cod Penal, modificat în 2008, el face referire la darea de mită.
Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Nu. Eu nu am afirmat personal ca Ministru al Sanatatii acest articol am recomandat ca pentru fiecare parinte sa-si poata evalua copilul. Voi verifica şi voi modifica.
Un aspect aparent minor, dar care risca să anuleze valoarea juridică a tuturor documentelor ce condiţionau primirea copilului în şcoală.
Adrian Cuculis, avocat: Dacă s-ar fi deschis vreun dosar penal la un moment dat pentru acest fals în declaraţii care de fapt era dare de mită, ar fi ajuns să claseze acel dosar.
O declaraţie cu care oricum părinţii nu au fost de acord încă de la început.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți: Suntem de acord că trebuie să dăm nişte declaraţii dar nu nişte declaraţii care să meargă până la răspunderea penală. Ministerul Sănătăţii ar face bine să angajeze asistenţi sau medici în fiecare unitate de învăţământ aşa cum scrie la lege şi cum trebuia să facă demult.
Declaraţia este doar o ultima gafă din lungul şir de erori din timpul pandemiei. Mai multe acte normative au fost declarate neconstituţionale de CCR şi s-a ajuns chiar şi la anularea în bloc a amenzilor date în timpul stării de urgenţă după mai multe scăpări sau interpretări ale legii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰