Antena Meniu Search
x

Anul şcolar ar putea începe iar cu lipsuri. Elevii care trec în clasa a VIII-a nu au manuale

Procedura de realizare a noilor cărţi de studiu s-a blocat, ca în fiecare an, în birocraţie şi contestaţii. În plus, autorităţile din Educaţie încă nu ştiu în ce formă va începe şcoala, în septembrie.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 09.07.2020, 10:54

Vezi și
  • Elevii au învăţat aceeaşi materie din două manuale.
  • Au câte 6 cărţi la aceeaşi disciplină. 

Peste o sută de mii de elevi din toată ţara vor începe în toamnă clasa a VIII-a. Toţi fac parte din generaţia de sacrificiu pentru că - la începutul fiecărui an şcolar - copiii au învăţat fără să aibă manuale. Din cauza birocraţiei, scenariul, cel mai probabil, se va repeta şi acum.

Cristian Greşanu, - preşedintele Uniunii Editorilor: Licitaţiile trebuie pornite din toamnă. Din septembrie, octombrie. Se face un calcul, cât durează elaborarea manualului. Nouă ni s-a dat o lună, o lună şi jumătate, ceea ce este infim de puţin. Corectarea durează tot o lună şi jumătate. 

La urmă, timpul cu soluţionarea contestaţiilor. Experienţa ne-a arătat că durează 3 luni de zile. 

Marian Şuţă, CNEE: După 90 de zile, primim decizia CNSC prin care ni se cere să reevaluăm toate proiectele de manuale. Fie că au fost contestate, fie că nu. Inclusiv pe cele câştigătoare. 

Reporter: Asta înseamnă că s-ar putea întârzia procedura cu încă 90 de zile?

Marian Şuţă, CNEE: Dacă CNSC judecă în acest ritm, da. 

Cum nu a fost an fără întârzieri şi decizii unitare, ştim deja că va urma o adevărată epopee a manualelor. Mai ales că, în primii ani de şcoală, elevii au învăţat aceeaşi materie din două manuale. Sau chiar mai multe. Pentru că, în clasa a treia şi a patra, de exemplu, au câte 6 cărţi la aceeaşi disciplină. 

Antonia Pup, preşedinte Consiliul Elevilor: Noi nu ne facem griji pentru manuale cât ne facem griji pe faptul că elevii nu vor avea cum să le folosească pentru că nu se vor întoarce la şcoală în mod clasic. Aşadar, acţiunea pe care noi o vizăm acum este să facem ministerul să conştientizez că laptopurile trebuie să fie accesibilie oricărui elev şi profesori. 

Monica Anisie: Îmi propun ca pana in toamna sa nu mai existe nici un copil care sa nu aiba acces la tehnologie, la invatarea asistata de tehnologie. 

Ministerul Educaţiei doar ce a început achiziţia celor 250 mii de tablete promise copiilor din medii dezavantajate.

În sistemul de învăţământ sunt însă 900.000 elevi, iar - potrivit unei legi recente - Ministerul Educaţiei trebuie să asigure tablete şi laptopuri elevilor şi profesorilor care solicită un asemenea dispozitiv.

Normele de aplicare încă nu sunt însă publicate. Aşa că nu ar fi exclus ca scenariul manualelor să se repeta şi în cazul tabletelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Anul şcolar ar putea începe iar cu lipsuri. Elevii care trec în clasa a VIII-a nu au manuale