Cinci mii de elevi nu au intrat la liceu, chiar și cu medii mari, la repartizarea computerizată
Cine a riscat a pierdut intrarea la un liceu bun. Elevii care au crezut că anul acesta vor intra cu note mai mici la licee de prestigiu au rămas pe dinafară. Sunt cinci mii de copii care nu au completat suficiente opţiuni pe fişa de înscriere.
Cine a riscat a pierdut intrarea la un liceu bun. Elevii care au crezut că anul acesta vor intra cu note mai mici la licee de prestigiu au rămas pe dinafară. Sunt cinci mii de copii care nu au completat suficiente opţiuni pe fişa de înscriere. Şi au trăit surpriza să vadă că, deşi la nivel naţional au fost note mai mici decât anul trecut, la liceele de top ştafeta a fost ridicată. Elevi cu note de opt şi nouă aşteaptă a doua repartizare, în timp ce copii cu note de doi au intrat din prima.
Părinţii a 400 de copii din Capitală şi aproape 5 mii din toată ţara sunt disperaţi după ce au aflat că elevii nu au intrat la niciun liceu. Chiar dacă mediile după Evaluarea Naţională nu au fost deloc mici.
Trei copii care au obţinut cel puţin media nouă nu au încă un loc la un liceu de stat. La fel şi 23 de elevi cu medii peste 8 şi 214 cu medii de 7.
Explicaţia este destul de simplă. Sunt acei părinţi şi elevi care au completat prea puţine optiuni cand au facut fişa de inscriere la liceu sau sunt aceia care au fost prea optimisti si au pus licee cu medii mai mari decat au luat copiii la evaluarea nationala.
De exemplu, la Liceul Teoretic Marin Preda din Bucureşti sunt 6 copii în această situaţie.
Anul acesta a mai existat o situaţie. Deşi s-a vorbit despre note mai mici decât anul trecut, cele mari au fost mai numeroase. Aşa se face că mediile de admitere au crescut la majoritatea liceelor de prestigiu.
La liceele de top, ultima medie de admitere a depăşit 9.50. Iar dacă vorbim despre cele mai căutate specializări, atunci sectia de Matematică-Informatică Bilingv este pe primul loc. Cu media 9.91, la Colegiul Fraţii Buzeşti din Craiova.
Dacă sute de elevi cu note de peste şapte aşteaptă a doua repartizare, cei cu note de doi nu mai au emoţii. Au intrat din prima.
În judeţul Bihor, ultima medie la Colegiul Vadu Crişului a fost 1.92. Doar în Bucureşti, aproape 50 de licee au primit candidaţi care au avut media sub 5.
În România, învăţământul este obligatoriu până în clasa a X a.
Mai au de aşteptat, însă! Următoarea sesiune de admitere la liceu va avea loc între 31 iulie şi 1 august.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰