Antena Meniu Search
x

Elevii bucureşteni ar putea începe anul școlar în scenariul galben, prin rotație la ore

La semaforul "şcoală", Bucureştiul a prins Galben. Potrivit datelor raportate în ultimele două săptămâni, dar şi pentru că în Capitală sunt clase cu prea mulţi copii, cel mai probabil elevii bucureşteni vor începe şcoala conform scenariului galben. Asta înseamnă că jumătate vor veni la cursuri, în timp ce restul vor învăţa online. Lucrurile se pot schimba însă până pe 14 Septembrie. 

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 13.08.2020, 20:50

Vezi și
  • Autoritățile fac calcule pentru modul în care va începe anul școlar în fiecare localitate în parte.
  • Elevii bucureșteni ar urma să meargă prin rotație la ore și din cauza aglomerării din școli.

Dacă şcoala ar începe mâine, Capitala ar fi pe culoarea galbenă a semaforului din Educaţie. Şi asta pentru că un locuitor dintr-o mie s-a îmbolnăvit de Sars-cov-2 în ultimele două săptămâni. 

În cazul în care scenariul galben rămâne valabil pentru Capitală, în bănci se vor întoarce: preşcolarii, elevii din clasele 1-4 şi cei din anii terminali, adică elevii de clasa a 8-a şi liceenii din clasa a 12-a. 

În schimb, toţi ceilalţi vor începe şcoala online, iar prin rotaţie se vor întoarce şi fizic la ore. 

Practic, unii elevi vor învăţa dimineaţa, ceilalaţi după-amiaza. Cele două ture ar putea avea aceiaşi învăţători sau profesori, dar cu norme mai mari. O altă variantă este angajarea unor cadre didactice noi în sistem. 

Dacă Bucureştiul intră până pe 14 septembrie în scenariul roşu, adică în primele două săptămîni ale toamnei vom număra peste 460 de noi cazuri în Capitală, şcolile rămân închise. Practic, orele se vor face online. 

Ultima dată când au fost la şcoală, elevii acestei clase din Bucureşti învăţau despre primăvară şi citeau O vacanţă de poveste. Ei, în schimb, au avut parte de o vacanţă forţată, asta pentru că astăzi se împlinesc fix cinci luni de când nu au mai venit în clasă.

În scenariul verde, toţi copiii se întorc la şcoală, la fel ca înainte. E puţin probabil totuşi, mai ales în cazul şcolilor cu un număr mare de elevi, acolo unde nu se poate impune distanţarea fizică.

Oricare dintre cele trei scenarii e însă obligatoriu, iar asta îi nemulţumeşte pe părinţi. Mai ales că nu ştiu ce va fi.

Iulian Costache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Stau ascunşi. Nu înţeleg de ce stau ascunşi inclusiv cu acel draft minune pe care îl aşteptăm de o lună şi jumătate. Asta nu vine în sprijinul familiilor care spun că nu îşi vor trimite copiii la şcoală sub nicio formă. Vor fi astfel de cazuri? Vor fi cu certitudine! 

O problemă pe care nici autorităţile nu cad de acord e legată de purtarea măştilor în şcoli. Premierul spune că elevii vor fi obligaţi să le poarte la ore, însă Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă puratea măştii doar în pauză.

Ludovic Orban, premierul României: Acolo unde începe activitatea normal este clar că va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi, cât și pentru personalul auxiliar.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: INSP-ul pune anumite reguli foarte rigide, dar noi trebuie să adaptăm aceste reguli la situaţia actuală din Învăţământ. Obligativitatea măştii rămâne! Dezinfectantul, masca sunt esenţiale în desfăşurarea unui proces de învăţământ corect, atât în şcoală, cât şi în zonele aglomerate din curtea şcolii.

Deocamdată, Ministerul Educaţiei adună date din judeţe despre capacitatea şcolilor şi dotările lor. Cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare ministrul va face anunţul aşteptat de milioane de părinţi şi elevi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Elevii bucureşteni ar putea începe anul școlar în scenariul galben, prin rotație la ore