Elevii de liceu vor să revină în școli și spun că puteau oferi alte soluții decât cele propuse de autorități (Video)
"Noi suntem mai mari, asa ca putem fi responsabili", asta spun liceenii despre începutul neobişnuit al şcolii în perioada pandemiei. Au alte soluţii decât cele propuse de Ministerul Educației şi simt că nu au avut un cuvânt de spus în luarea deciziilor: pe ei nu i-a întrebat nimeni.
- Elevii de liceu își doresc să se reîntâlnească în viitorul apropiat cu colegii, în clase.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Care e cu mască și care fără mască?
Grațiela: Eu sunt împotriva măștii.
Radu: Eu zic să purtăm mască.
Florin: Eu zic să nu se poarte mască, dar totuși să fie intre, un fel de hibrid.
Roxana: Să fie jumătate jumătate, nici fără, nici mereu.
Radu: Nu pot să mă uit în ochii copilului ăluia, care stă acasă, e orfan, stă cu bunicii lui și nu pot să mă uit în ochii lui să nu port mască pe gură că nu rezist încă cinci minute, până la pauză.
La liceu ar trebui să fie diferit. Cu mai mult risc, dar și cu mai multă încredere. Din partea statului către elevi, spun ei. Cei doi Radu, Florin, Roxana și Grațiela nu vor să rateze cei mai frumoși ani de liceu.
Radu Strîmbeanu: Copiii de la grădiniță nu pot să înțeleagă la fel de bine, dar noi avem o vârstă, totuși. Știm să ne conservăm, să fim reposnsabili și cred că trebuie să se aibă mai multă încredere măcar în liceeni, care pot avea grijă de ei!
Pandemia i-a făcut să înțeleagă ce le lipsește cel mai tare.
Roxana: Dacă mă credeți, eu nu mai știu cum sună vocea colegilor mei, nu mai știu care s-a schimbat.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Ne aflăm la etajul 1, pe jos, pentru că profa întârzie să apară și acum. N-am mai stat de mult pe jos la 1. Cum ar fi să îl sun pe colegul de bancă, hei, am nevoie de un pix, și el să nu poată să-mi dea?
Radu Mocanu: Eu o să rămân fără pixuri tot anul, că n-am niciodată și iau de la colegi. Eu cum văd cel mai normal și de bun simț, dacă nu poți să participi la ore, să faci o cererere cu toate motivele.
Grațiela: Se încearcă robotizarea noastră, vor să ne mecanizeze cumva, se lucrează ușor la indobitocirea noastră. Îmi permit să spun chestia asta. Vor să facă din noi niște roboți. Eu asta simt.
Regulile sunt multe și greoaie. Dar tot scenariul verde e cel mai votat de liceeni. Chiar dacă e cam greu de pus în practică. 55 de minute o oră, cu cinci minute pauză pentru profesori și 15 pentru elevi, în intervale diferite, ar fi cam imposibil.
Radu: Am sta foarte mult la școală. Sunt șapte săli la parter și la etajul 2 sunt și mai multe cu laboratoare. E greu să ne organizăm cum trebuie.
Roxana: E ultimul an! Sunt anii de liceu! Îi pierzi acasă! Dacă o să avem absolvire, premiere ...
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dar vă afectează lucrurile astea?
- Enorm!
Radu: Eu mă gândesc că am început viața de liceu la final de a zecea și când am prins gustul au oprit-o de tot și mă uit la chestia aia și nu mai pot să mai iau.
Grațiela: E păcat că trebuie să așteptăm până pe 10 septembrie să vedem ce o să se întâmple exact.
David: Suntem într-un fel de neștire așa.
Dacă Ministerul Educației i-ar întreba, ar veni și cu soluții. Dincolo de finanțare, consultările cu elevii lipsesc în şcoala de la noi.
Radu: Suntem în ultimul an și avem nevoie pentru Bac. Decât să investim în atâtea măsuri de siguranță, cred că putem să redirecționăm către spații unde poți să înveți tot așa, la bancă, câte unul, și să fim fericiți că ne vedem și fără mască și cu colegii.
Rareș Voicu: Cum putem sumariza începutul de an e finanțarea. Până acum, în fiecare an s-a tras în stânga și în dreapta de la Educație, un pic colo, un pic la Primărie, un pic la Prefectură, ca în Caragiale și, de fapt, nu ne-am axat exact pe ce e cel mai important, săli de clasă, infrastructură de bază sanitară, chiuvete racordate la apă, nu nave spațiale.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Ce vă doriți acum?
Florin: Acum, ne dorim să înceapă școala!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰